‘Fraude seksondernemer liep via Zwitserland’

Een Zwitserse advocaat zou directeur zijn van drie brievenbusondernemingen in Zwitserland, die zwart geld van de Amsterdamse seksondernemer Jan Bik heeft geïnvesteerd. Dat schrijft Het Parool zaterdag. Bik wordt er met enkele familieleden van verdacht dat zij sinds 2001 geld hebben witgewassen via drie Zwitserse brievenbusondernemingen.

De advocaat, Iso Lenzlinger, zou sinds eind jaren 90 directeur zijn van de vennootschappen. Op papier hebben de drie brievenbusondernemingen 23 panden in Nederland in bezit.

Justitie heeft beslag gelegd op al die panden, waarin seksclubs van Bik zijn gevestigd.

Zeker 15 miljoen

Jan Bik exploiteert zelf bordelen op elf plaatsen in Nederland, in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. De winsten van deze seksclubs zouden zijn afgeroomd. Dat geld is naar Zwitserland gebracht en via de brievenbusmaatschappijen in vastgoed in Nederland belegd.

Om hoeveel geld het precies gaat, is onbekend. Volgens justitie gaat het om minimaal 15 miljoen euro, schrijft Het Parool.

Politie-invallen

In januari deden de politie en de FIOD invallen in 33 borden, waaronder ook panden van Jan Bik. Bik werd op dezelfde aangehouden op Tenerife, waar hij een tweede huis heeft. Ook zijn zoon is aangehouden, in Utrecht.

Bik en enkele familieleden worden verdacht van belastingfraude, witwassen, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie.

Dertig jaar

De witwasconstructie zou al zo'n dertig jaar bestaan, maar Bik wordt verdacht van witwassen vanaf 2001 tot nu, omdat witwassen pas sinds 2001 een zelfstandig misdrijf werd.

Rond Lenzlinger, de advocaat, doen al langer verhalen over witwassen de rondte. Zijn naam is onder meer in de 'Noordexaffaire' opgedoken, waarbij eind jaren 80 miljarden van de communistische partij van Rusland naar Zwitserland zouden zijn gesluisd.

Lees ook:

Seksbaas Jan Bik verdachte witwassen

Aanhoudingen om grootschalige fraude