Freddy T. krijgt 7,5 jaar cel opgelegd

Voor het runnen van het grote drugslaboratorium dat in december 2018 in het Brabantse Rijen werd ontmanteld en voor een oude straf moet Freddy T. (38) 7,5 jaar de cel in, zo meldt het Brabants Dagblad. De rechtbank in Breda geeft hem voor het lab 4,5 jaar cel, na een eis van vijf jaar.

Proeftijd

T. zat nog in de proeftijd voor een levensdelict uit 2006 en moet van die straf nog drie jaar uitzitten, na een eis van vijf jaar. Tegen de vader van T. was 106 dagen gevangenisstraf geëist. Hij werd door de rechtbank vrijgesproken van het drugslab en bezit van synthetische drugs. Hij is wel schuldig aan het bezit van 28 gram wiettoppen. Hiervoor krijgt hij een boete van 75 euro.

Er stond nog een voorwaardelijke straf die T. kreeg naar aanleiding van de zogeheten “maismoord” in Chaam in 2006. De Vlaamse Marita Schoenmakers (51) uit Turnhout werd daar in een maisveld gevonden. Forensisch onderzoekers stelden vast dat vier keer met aanzienlijk geweld haar de keel was doorgesneden.

Snijgeluiden

T. had de dronken vrouw eerst achtergelaten in een maisveld en reed toen naar een vriendin om een mes te halen. Ze reden terug en terwijl zijn vriendin in de auto zat sneed T. Schoenmakers de keel door. De vriendin zei ‘gruwelijke snijgeluiden’ te hebben gehoord. T. wilde niet meewerken aan onderzoek naar zijn psyche in het Pieter Baan Centrum. Hij werd in 2009 tot zestien jaar cel veroordeeld en kwam in mei 2017 vrij.

Justitie ging ervan uit dat T. door het slachtoffer gepest was met seksueel misbruik dat hij op jonge leeftijd zou hebben ondergaan.