Friese wietbende voor de rechter

In Leeuwarden begon vandaag de rechtszaak tegen een aantal verdachten van een Friese wietbende. Totaal gaat het om 11 verdachten, 2 vrouwen en 9 mannen. Een van hen is Erik W. (45) uit Dronrijp. W. verscheen niet op de zitting, omdat hij nog herstellende is van een liquidatiepoging 2 oktober jl. 

Vandaag stonden twee verdachten voor de rechter: de 35-jarige Peter van der Z. en zijn zwager Evert W. (34). Beiden werd wietteelt en deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd.  Bij W. werd thuis in een jas in zijn slaapkamer een semi-automatische Glock gevonden.

Loods

Beide verdachten zouden betrokken zijn bij wietkwekerijen op verschillende locaties in Friesland, zoals aan de Marconistraat in Franeker (foto), de Orionweg in Leeuwarden, de Lauwersweg in Surhuisterveen en de Troelstraweg in Leeuwarden. Het politieonderzoek heeft zich onder meer geconcentreerd op een loods in Franeker. Onder andere warmte-onderzoek bevestigde volgens de officier van justitie het vermoeden dat daar wiet werd gekweekt.  Door de politie aan de loods geplaatste camera’s legden vast dat beide verdachten regelmatig het pand hebben bezocht. Als cover up zou er een vanaf de straat zichtbaar nep-kantoor zijn ingericht. De politie trof in november 2015 in de loods achter een stapel dozen de toegang aan naar een wietkwekerij.

‘Domme, smerige werk’

De twee zouden ook deel uitmaken van een criminele organisatie. Evert W. heeft tegen de politie verklaard dat Erik W. (geen familie van elkaar) uit Dronrijp en de 49-jarige Frans Z. de leiding uitmaken van de bende. Z., die eerder in verband is gebracht met drugsmisdrijven, is destijds in het kader van het onderzoek in Alicante aangehouden. Verdachte Peter van der Z., die een klusbedrijf heeft, zou volgens het OM verantwoordelijk zijn voor de inrichting van de kwekerijen. Hij is in 2001 veroordeeld voor drugs, toen hij werkzaam was bij een growshop. W. heeft eerder tegenover de politie verklaard dat zijn zwager Van der Z. zich een trede hoger in de organisatie bevond dan hemzelf. W. zou volgens het OM slechts kleine klusjes hebben verricht. Hij sjouwde voornamelijk met potgrond. W. zelf: ‘ik was er voor het domme smerige werk.’

Bang

Evert W. heeft na zijn aanhouding tegenover de politie concreet en gedetailleerd verklaard. Vandaag in de rechtbank liet hij weten dat hij nauwelijks kan lezen en schrijven en dus niet heeft geweten wat er in zijn verklaringen heeft gestaan. Hij stelde ook dat de inhoud van de verklaringen die hij tegenover de politie heeft afgelegd niet juist waren weergegeven. Ook ontkende W. dat hij tegen de politie heeft gezegd dat hij een pistool had aangeschaft, omdat hij bang was voor Erik W. (de man uit Dronrijp die een liquidatiepoging overleefde).

30 maanden

Beide verdachten ontkenden de ten laste gelegde feiten. De officier van justitie eiste tegen Peter van der Z. een celstraf van 30 maanden. Tegen Evert W. eiste ze 6 maanden. De advocaat van Peter van der Z., Tjalling van der Goot, vond dat er sprake was van gemakzuchtig optreden van de politie. Volgens hem waren twee locaties onrechtmatig binnen getreden.

De andere verdachten staan later deze week en maand terecht. De zaak van Erik W. wordt aangehouden. Het is nog onbekend wanneer hij voor de rechter moet verschijnen.