Friese witwaszaak in verband met megatransporten

Woensdag staat in de rechtbankbunker in Amsterdam-Osdorp een 37-jarige verdachte achter gesloten deuren terecht. De man is verdachte in een grote cocaïne-zaak en heeft verklaringen afgelegd. Maandag ontkende het Openbaar Ministerie dat er een deal met hem is gesloten.

Bananen

De 37-jarige man is één van de drie verdachten in de witwaszaak “Arville”. Maandag heeft de officier van justitie tegen een medeverdachte, een 50-jarige Leeuwarder 12 jaar cel geëist, wegens witwassen en het opzetten van cocainetransporten en wapenbezit. Dat zijn waarschijnlijk onder meer meer 1000 kilo in 2013 in Weesp en 500 kilo in 2013 in Vlissingen, beide zendingen kwamen uit Colombia en waren verpakt tussen de bananen.

In mei 2014 waren er verschillende invallen, onder meer in de villa van de man in Leeuwarden. Zijn 54-jarige vrouw kreeg een eis van vier jaar te horen voor het medeplegen van witwassen.

Gevangenneming

Het “gewoontewitwassen” vond volgens het OM ‘op zeer grote schaal’ plaats en over de periode 1 november 2009 tot 22 mei 2014. Het hele strafproces lang hebben de man en de vrouw zich beroepen op hun zwijgrecht. Ze zijn nu op vrije voeten. De officier vorderde bij vonnis ook de onmiddellijke gevangenneming van de 50-jarige man.

Kluizen

De 37-jarige verdachte die wel verklaringen heeft afgelegd ziet de officier van justitie als de rechterhand van de hoofdverdachte man. Hij was verantwoordelijk voor transporten van ruim drie miljoen euro cash en goudstaven die in ondergrondse kluizen werden verstopt. Hij liet ook de villa aan de Okkingastate in Leeuwarden alsmede luxe auto’s op zijn naam zetten. Hij heeft nu belastende verklaringen afgelegd over het echtpaar en de organisatie die sinds 2012 miljoenen binnenkreeg. In hoeverre hij ook de Colombiaanse zakenpartners in zijn verhaal betrokken heeft is niet duidelijk.

Dreiging

De 50-jarige man reisde geregeld naar Colombia, Thailand en Spanje. De Amerikaanse DEA (Drug Enforcement Administration) observeerde hem in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. In 2015 bracht de Nederlandse politie in dit onderzoek een bezoek aan de Colombiaanse hoofdstad Bogotá.

Na de inbeslagname van de 500 kilo zou de 50-jarige man volgens zijn medeverdachte ‘paranoïde’ zijn geworden en kocht hij een kogelwerend vest.

De 37-jarige man en zijn gezin worden momenteel beveiligd. Pers en publiek mogen niet bij de zitting woensdag aanwezig zijn. Over de vraag uit welke hoek de dreiging komt wilde het Openbaar Ministerie geen mededelingen doen. Ter zitting ontkende de officier van justitie dat er een deal met de man is gesloten, aldus de Leeuwarder Courant.

Zie ook de Leeuwarder Courant.