GCHQ tipte AIVD over aftapmogelijkheden

De Britse inlichtingendienst GCHQ, die nauw samenwerkt met de Amerikaanse NSA, tipt de Nederlandse diensten AIVD en MIVD hoe internetverkeer af te tappen. GCHQ zouden onder meer Nederlandse advocaten juridisch advies geven over hoe de dienst de wetten aan kan passen om de mogelijkheden uit te breiden.

Dat meldt de Britse krant The Guardian op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden. Uit de documenten blijkt dat de GCHQ een goede relatie hebben met de AIVD en de MIVD. 'Beide diensten zijn naar Britse maatstaven klein, maar technisch bekwaam en zeer gemotiveerd', staat er in de documenten te lezen.

De Britten zouden Nederlanders ook tippen over hoe 'uitdagingen op het internet' het best aangepakt kunnen worden. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt tegen de NOS dat de Nederlandse inlichtingendiensten inderdaad samenwerken met andere inlichtingendiensten, maar 'binnen de kaders van de wet'.

De GCHQ zou daarnaast ook hebben samengewerkt met de diensten van Duitsland, Frankrijk, Spanje en Zweden. De Britse dienst zou deze en de Nederlandse diensten adviseren over het aftappen van glasvezelkabels. Ook zouden zij advies geven over hoe geheime afspraken te maken met internetaanbieders.

Lees ook:

NSA slaat ook betalingsverkeer op

'NSA hackte Belgisch telecombedrijf'

NL internetverkeer mogelijk onder Patriot Act

Nederlands internetknooppunt gaat naar VS

'Mobiele gesprekken jaren onderzocht'