‘Geef nabestaanden met vragen altijd dossier’

Advocaat Sébas Diekstra (foto) heeft zondag een brandbrief gestuurd naar de Tweede Kamer met het verzoek om nabestaanden die vraagtekens hebben bij de toedracht van de dood van een familielid toegang tot het dossier te verschaffen.

In de brandbrief vraagt Diekstra de Kamerleden om een voorziening in het leven te roepen op basis waarvan nabestaanden een kopie van het dossier kunnen opeisen. ‘Families zoeken naar antwoorden, maar zonder vrije beschikking over het dossier is dit een helse klus en soms onmogelijk,’ zegt Diekstra, die recent in onder meer de zaken van de overleden Youri Bicker (26) en Dascha Graafsma (16) het dossier bij het Openbaar Ministerie (OM) heeft opgeëist.

Twijfels over zelfmoord of ongeval

Het gaat om overlijdens waarbij de toedracht onzeker is, of waar zelfdoding of een ongeval is geconcludeerd, maar de familie hier vraagtekens bij plaatst. In de brief staat: “Nabestaanden die achterblijven met vragen over de toedracht van het overlijden van hun familielid, zouden standaard het recht moeten krijgen op een eigen exemplaar van het onderzoeksdossier.”

De nabestaanden willen soms zelf nog nader onderzoek doen, ook als de politie of het OM het onderzoek al heeft gesloten. Ook hebben zij het dossier nodig als zij procedures willen aanspannen en helpt het volgens hen bij de rouwverwerking. In de praktijk wordt onvoorwaardelijke verstrekking van een kopie van het dossier volgens Diekstra nog te vaak geweigerd, met als reden de privacy van andere betrokkenen.