Geen enkele bajes in VK is veilig

In het Verenigd Koninkrijk is geen enkele penitentiaire inrichting veilig te noemen voor gedetineerden of personeel. Dat hebben onderzoekers van de Raad van Europa vastgesteld die recent cijfers over gevangenissen in heel Europa publiceerden. Eén gevangenis is het ergste.

Garth

Volgens The Guardian heeft een recente inspectie van Britse ambtenaren uitgewezen dat Garth, in Lancashire, zo gewelddadig is dat vele gedetineerden hun cel niet meer uit willen uit angst voor geweld. In Garth zitten 800 mensen vast, de meeste voor zware geweldsmisdrijven of seksueel getinte misdrijven. Recent heeft de directie een aparte unit ingericht waar 85 gedetineerden verblijven die gevaar zouden lopen. Dat is een afdeling die nog los staat van de bestaande afdeling waar pedoseksuele delinquenten verblijven.

Onveilig

Tijdens de inspectie in februari bleek dat in Garth het laatste jaar de negatieve tendens was voortgezet. Tweederde van de gedetineerden zei zich onveilig te voelen. Op de afdelingen zijn dagelijks incidenten die te maken hebben met drugs, gangs, of schulden. Gedetineerden zijn bang als ze hun cel verlaten om gemeenschappelijke activiteiten te bezoeken of in de gangen ernaar toe.

Spitactie

Een spitactie in Garth met Kerstmis leverde voor een slordige 50.000 euro aan drugs en 350 liter aan illegaal gestookte hooch (drank) op. De directie is recentelijk geheel vervangen. Garth is nu een topprioriteit in het Britse gevangeniswezen. Er komt een uitbreiding van het personeel.

Een Europese visitatiecommissie oordeelde dit jaar dat geweld in het Britse gevangeniswezen ‘algemeen’ voorkomt en dat dit veroorzaakt is door zeer drastische bezuinigingen op personeel in de afgelopen jaren. Het aantal bewaarders dat op de afdelingen aanwezig is zou met een derde zijn gedaald.

Over de Nederlandse gevangenissen zie:

‘Meer geweld in gevangenissen dreigt’