‘Geen bewijs tegen Haarlemse Hells Angels’

De advocaten van de ex-Hells Angels Lysander de R. (36) en Ricardo van der H. (43) vinden dat er wettig bewijs tegen hun cliënten ontbreekt. De 2 voormalige leiders van de Haarlemse Hells Angels hebben zich volgens het Openbaar Ministerie schuldig gemaakt aan oa brandstichting, geweld, bedreiging en afpersing.

Het OM eiste vorige week tegen voormalig chapterpresident Lysander de R. 14 jaar cel. Zijn secondant Ricardo van der H. hoorde 10 jaar eisen.

Speculatieve invulling

Het Noordhollands Dagblad, dat bij het pleidooi van de advocaten in de beveiligde rechtbank op Schiphol aanwezig was, meldt dat de raadslieden van de verdachten vinden dat het OM gebruik maakt van aannames en speculatieve aanvullingen. Zo wordt De R. beticht van brandstichting bij sporthal de Weijver in Hoogwoud. De officier van justitie ziet onder andere bewijs in een tapgesprek waarin de voormalig chapterpresident het heeft over dat ‘de fik er in moest’ en noemde hij ook ‘die kanker sportzaal’. Volgens het OM zou ook het surfgedrag van De R. op internet erop duiden dat hij betrokken was bij de brandstichting.

Advocaat Remco Kint betoogde daartegen dat het niet duidelijk is wie opdracht tot brandstichting heeft gegeven. Volgens hem is het speculatieve bewijs vooral gebaseerd op anonieme informatie vanuit de criminele inlichtingendienst die niet als bewijsmateriaal mag worden gebruikt.

Jerrycan met benzine

Volgens de verdediging weigert het OM ook andere scenario’s te bekijken voor de brandstichtingen. De advocaat: ‘De eigenaar van de sporthal had problemen met anderen. Bij zijn woning werd dit jaar nog een jerrycan met benzine gevonden en was op de muur Inferno Sjaak gekalkt. Hij had problemen met ex-zakenpartners en zijn huis is twee keer leeggehaald.’

Burgemeester

Het OM verdacht Lysander de G. ook van brandstichting van de auto van toenmalig Haarlems burgemeester Bernt Schneiders. Hij werd daarvoor echter niet vervolgd. De voormalig president van de Haarlemse Hells Angels werd 2 jaar geleden veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor mishandeling en verboden wapenbezit.