Eisen: tot 14 jaar cel tegen ex-Hells Angels

In Haarlem hebben officieren van justitie woensdag straffen tot 14 jaar geëist tegen vier mannen die vroeger de leiding van het Haarlemse chapter van de Hells Angels vormden. Tegen twee mannen uit Alkmaar (38) en Haarlem (43) eiste de officier 10 jaar cel.

Afpersen

Tegen een 45-jarige man uit IJmuiden werd 42 maanden geëist.

De vier zouden een criminele organisatie hebben aangestuurd die (onder meer) liet afpersen, brandstichten en mishandelingen plegen, en ook wapens voorhanden had. De mannen zijn nu geen lid meer van de motorclub maar waren dat wel in de periode van de verdenkingen. In januari 2017 werden alle Hells Angels in Haarlem aangehouden.

Hoofdverdachte is Lysander de R. (36) tegen wie 14 jaar werd geëist. Hij is al vaker, sinds jonge leeftijd, veroordeeld. De feiten waar hij nu voor terechtstaat zou hij hebben gepleegd terwijl zijn voorarrest in een andere strafzaak geschorst was.

Angst

Het onderzoek duurde circa twee jaar en heeft een dertigtal deeldossiers opgeleverd. De verdachten werden afgeluisterd en gevolgd door de recherche. De politie heeft meerdere slachtoffers en betrokkenen gehoord. Die durfden veelal niks te verklaren uit angst voor represailles, aldus justitie. Volgens justitie pleegden de mannen de feiten ‘in de context van hun lidmaatschap van Hells Angels’. Een van de zaken waar de mannen voor terechtstaan is de grootscheepse vechtpartij met Mongols in Rotterdam.

Burgemeester

Het onderzoek begon in 2015 nadat de clubhuizen van de Rogues in Opmeer en de Expendables in Opdam waren afgebrand. De politie kreeg namelijk informatie dat De R. hiervoor opdracht had gegeven maar dit kon niet worden bewezen. In andere gevallen denkt justitie wel opdrachten van De R. en medeverdachten te kunnen bewijzen.

De brandstichting van de auto van toenmalig burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem is volgens justitie ook niet te bewijzen.