‘Geen bewijs tegen verdachte liquidatiepoging’

Het Openbaar Ministerie eiste woensdag tien jaar cel tegen Mike I. voor onder andere het voorbereiden van een liquidatie. De officieren van justitie zien vooral bewijs in de onderlinge samenhang van verschillende feiten. Volgens Christiaan Flokstra, de advocaat van I., is er onvoldoende bewijs. 

Verdachte Mike I., een beruchte crimineel, werd op 1 juni 2017 aangehouden in een gestolen BMW. Hij droeg twee lagen kleding en handschoenen. In de auto lag ook een muts. De duopassagier van I., Quincy S., had een Glock op zak. De twee waren eerder ook al een paar keer in de buurt van de woning van het vermeende doelwit geweest in de Literatuurwijk in Almere. Gecombineerd met onder andere informatie uit afgeluisterde gesprekken en verklaringen van het beoogde slachtoffer dat hij heeft gehoord dat hij op een dodenlijst zou staan, denkt het Openbaar Ministerie dat I. en S. die dag op weg waren om hun doelwit uit de weg te ruimen.

Ontvoering of een incasso

De advocaat van I. betwist de feiten (twee lagen kleding, handschoenen, etc.) niet, maar volgens hem hoeft dat nog niet te betekenen dat het duo op weg was om een liquidatie te plegen. Volgens Flokstra zouden met dergelijke uitrusting ook andere misdrijven gepleegd kunnen worden, zoals afpersing, een ripdeal, ontvoering, of een incasso. Volgens de verdachte zelf, tijdens een zitting eerder deze week, was dat laatste het geval.

‘Contra-indicatie’

Flokstra sprak in zijn pleidooi donderdag over een ‘contra-indicatie’ van het plan om doelwit om het leven te brengen. Op de bewuste avond dat het duo van de weg werd geplukt hadden ze immers geen flesje met benzine bij zich dat ze eerder hadden gevuld en dat volgens het OM was bedoeld om de vluchtauto in de brand te steken. Daar kwam bij: de twee hadden hem nog nooit eerder gezien.

Criminele motieven

Volgens de advocaat is er ook sprake van jurisprudentie. Hij haalde verschillende zaken aan waarbij verdachten in soortgelijke omstandigheden werden vrijgesproken van het plan iemand te liquideren. Hij noemde in dit verband onder andere de zaak Lampion, waarbij Amsterdammers York M. en de vorig jaar geliquideerde Jaïr Wessels werden vrijgesproken van het voorbereiden van een liquidatie van Etou’s Belserang. In hun gecrashte auto vond de politie onder andere helmen, munitie en bivakmutsen. Ze hadden ook een Glock op zak. Zowel de rechtbank als het hof vond dat M. en Wessels criminele motieven hadden, maar was het onduidelijk wat ze precies van plan waren geweest.

Drie mislukte liquidatiepogingen

Naast Mike I. en Quincy S. zijn er nog drie andere verdachten in deze zaak. Tegen Alida R. en Dendrid D. eiste het OM eerder deze week ook tien jaar cel. De zaak tegen de verdachte Abderrahmane El B. wordt apart behandeld. Hij wordt in totaal van drie verschillende mislukte liquidatiepogingen verdacht.

Quincy S. hoort vrijdag zijn strafeis. Hij wordt naast de verdenking van het voorbereiden van de liquidatie van El J. ook beschuldigd van de moord op Youssef El Kahtaoui.