Geen duidelijkheid over achtergehouden rapport

Begin juni meldde Crimesite in Panorama dat een ontlastend rapport voor Martien Hunnik, veroordeeld voor de zogenaamde showbizzmoord in 1981, jarenlang door het OM is achtergehouden. SP-kamerlid Michiel van Nispen  stelde er Kamervragen over. Vrijdag gaf minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) antwoord.

De “Showbizz-zaak” is  de moord op de Hilversumse platenbaas Bart van der Laar (foto). Hij werd doodgeschoten in zijn villa. Martien Hunnik bekende eerst, maar later ontkende hij dat. Hij werd veroordeeld; na acht jaar kwam hij vrij. Inmiddels heeft de Hoge Raad de zaak naar het gerechtshof terugverwezen.

Ontlastend rapport

Hunnik vroeg sinds eind jaren 90 om alle informatie die beschikbaar was bij het OM. Maar dit ontlastende rapport kreeg hij niet onder ogen. Eind 2012 werden hij en zijn advocaat Geert-Jan Knoops er pas van op de hoogte gebracht.

Kamerlid Van Nispen wilde weten waarom het ontlastende rapport zo lang in een la bij het OM kon blijven liggen. De antwoorden van minister Van der Steur verschaffen echter geen duidelijkheid over waarom dit rapport werd achtergehouden. Er lijkt geen communicatie geweest te zijn tussen de verschillen parketten.

Onbevredigend

Ook wordt niet duidelijk waarom het OM het rapport niet heeft voorgelegd aan de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (CEAS). Deze commissie adviseerde over mogelijke herziening van strafzaken. De minister: “Het is inderdaad onbevredigend dat niet meer kan worden achterhaald waarom dit niet is gebeurd.”

Hier de Kamervragen van Van Nispen en de antwoorden van de minister.