Geen euthanasie maar moord

De rechtbank heeft een 48-jarige man uit Lienden veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en tbs met voorwaarden voor moord op zijn levensgezel.

Plan

De man heeft in overleg met zijn vriendin een plan beraamd om een einde aan het leven van hun allebei te maken. Daarbij was sprake van de overtuiging dat de problemen in hun leven dusdanig waren dat het leven voor hen beiden geen zin meer had.

Pols

Op 5 november 2012 heeft hij dit plan uitgevoerd door zijn vriendin en zichzelf in de pols te snijden. Nadat dit niet afdoende bleek, heeft hij zijn vriendin met een riem gewurgd en zichzelf in de buik gestoken. Door deze handelingen is zijn vriendin overleden en is bij de man levensbedreigend letsel ontstaan.

Moord

De rechtbank heeft geoordeeld dat onvoldoende is bewezen dat de vriendin van de man een “uitdrukkelijk en ernstig verlangen” had om haar leven te beëindigen. De rechtbank is dan ook tot het oordeel gekomen dat er sprake is van moord en niet van levensbeëindiging op verzoek. De rechtbank heeft bij het opleggen van de straf rekening gehouden met het feit dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is, er in zijn beleving sprake is geweest van een serieus, weloverwogen en duurzaam gezamenlijk besluit en de adviezen van de deskundigen.

Vonnis.