Geen gesloten zittingen Valkenburgse zedenzaak

De zaak tegen de verdachten in de zedenzaak rond het misbruik van een minderjarig meisje in Valkenburg wordt openbaar behandeld. Dat besloot de rechtbank in Maastricht woensdag. De rechtbank overweegt bovendien om sommige verdachten te dwingen naar de zaal te komen als zij besluiten niet op de zittingen te verschijnen.

Verschillende advocaten hadden de rechtbank gevraagd om de zaak achter gesloten deuren voort te zetten, omdat de grote publiciteit verregaande gevolgen zouden kunnen hebben voor hun cliënten. De rechtbank besloot anders, en vindt het bovendien van groot belang dat sommige verdachten bij de zaak aanwezig zijn.

Desnoods gedwongen aanwezig

Het gaat om verdachten die een verklaring hebben afgelegd die de rechtbank nogmaals wil horen. Het gaat in één geval om een man die ontkent seks te hebben gehad met het meisje. Het is volgens de rechtbank in het belang van de zaak dat hij op die zittingen aanwezig is en wil hem daarom desnoods dwingen in de rechtszaal te zijn.

In de zaak staan 29 verdachten terecht die seks zouden hebben gehad met een minderjarig meisje. Hoofdverdachte Armin A. werd vorige week al door de rechtbank veroordeeld tot twee jaar celstraf. Twee mannen die seks zouden hebben gehad met het meisje pleegden zelfmoord.