‘Geen opzet’ bij onjuiste tapverslagen

Politie en Openbaar Ministerie in Alkmaar stellen dat uit intern onderzoek blijkt dat er geen opzet in het spel is geweest bij het verkeerd uitwerken van opgenomen telefoongesprekken. Intern onderzoek heeft uitgewezen dat er ‘daadwerkelijk fouten zijn gemaakt’ in een drugsonderzoek. Maar er is volgens dat onderzoek ‘geen aanleiding om ervan uit te gaan dat dit moedwillig zou zijn gebeurd’. Er zijn gesprekken verwisseld, aldus het onderzoek.

Door @Wim van de Pol 

Het ging om een drugsonderzoek tegen een 47-jarige verdachte uit Purmerend die verdacht werd van dealen van hard drugs. De rechtbank in Alkmaar veegde de hele zaak van tafel omdat er zes tapverslagen waren die helemaal verkeerd waren uitgewerkt. Op onverklaarbare wijze. Het ging namelijk om opschrijven in een proces-verbaal van tekst die helemaal niet gezegd was. Bovendien waren de omstreden teksten juist uiterst belastend. Hoe kan daarbij geen opzet in het spel zijn?

Ander nummer

Bij twee gesprekken was sprake volgens het onderzoek sprake van het verkeerd registreren van de tapgesprekken in een computersysteem. Daardoor waren de gesprekken die op zitting beluisterd werden leeg. De tapgesprekken zijn er echter wel, en hebben ook inhoud, maar waren onder een ander nummer geregistreerd.

Rolverwisseling

Bij twee gesprekken was er sprake van rolverwisseling. In één daarvan zijn vrijwel identiek klinkende stemmen door elkaar gehaald. In het andere geval is de naam van de verdachte op een verkeerde plek in het systeem genoteerd, waardoor de verdachte in dit gesprek per abuis als zijn gesprekspartner werd aangeduid. En een ander gesprek, dat ter zitting onverstaanbaar bleek, was op andere afspeelapparatuur wel goed verstaanbaar, Bij het zesde gesprek was de registratie in een proces-verbaal onjuist zodat de verkeerde inhoud aan een nummer was gekoppeld.

Opnieuw beluisterd

In totaal zijn gedurende het onderzoek 655 telefoongesprekken getapt en uitgewerkt. Daarvan zijn 23 gesprekken door politie en OM aan het procesdossier toegevoegd. Het onderzoek is gedaan in overleg met het OM is door de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de politie eenheid Noord-Holland. Alle 655 tapgesprekken in het onderzoek zijn opnieuw beluisterd en uitgewerkt door medewerkers van de politie die niet eerder betrokken waren bij deze zaak. Daarnaast zijn de betrokken medewerkers in het onderzoek uitgebreid gehoord.

Hoger beroep

Het Openbaar Ministerie in Alkmaar zet het hoger beroep tegen het vonnis van niet-ontvankelijkheid in de zaak door. De Alkmaarse hoofdofficier Bob Steensma: ‘Het OM wil volstrekt open zijn over wat er is gebeurd. Ik hecht er daarom zeer aan dat de kwestie van de tapverslagen en de bevindingen van de onderzoeken die politie en OM daarnaar hebben verricht in het openbaar aan een hogere rechter worden voorgelegd.’ Maar het OM vindt de niet-ontvankelijkheid verklaring ook een te zware sanctie. Naast de verwerkte tapverslagen bevat het dossier volgens het OM meerdere bewijsmiddelen tegen de verdachte die het doorzetten van dit hoger beroep rechtvaardigen.