Geen uitlevering ex-coffeeshophouder

De protesten in het Rifgebergte hebben er inmiddels een politieke zaak van gemaakt. Misschien juist wel daarom weigert Nederland de voormalige Roosendaalse coffeeshophouder en politicus Said Chaou uit te leveren.

Verbaasd

Gouden kranen in huis, een Bentley, en geldtelmachines – inclusief een bedrag van 140.000 euro. Dat is wat justitie in 2015 zou hebben aangetroffen in de kapitale villa van de voormalige coffeeshophouder en zelfverklaard Rif-rechten-activist Said Chaou. De rechercheurs liepen er met verbaasde gezichten rond. Zoveel luxe hadden ze niet verwacht. Nu is hij de inzet van een politieke rel tussen Nederland en Marokko, aangewakkerd doordat Chaou een prominente rol speelt in het verzet tegen de Marokkaanse overheid.

Razendsnel

Tot 1998 was Chaou de uitbater van coffeeshop Galaxy in Roosendaal. Tot het gemeentebestuur in die stad genoeg had van het regelmijdende gedrag van de Marokkaanse Nederlander. Hij besloot buiten het Nederlands gedoogbeleid om te gaan, en leverde Franse toeristen veel meer dan 5 gram softdrugs per bezoekje. Kennelijk ging hij hiermee door na de sluiting van de coffeeshop, want zijn naam werd in 2010 in Marokko genoemd in een drugszaak. Omdat dit het land was waar Chaou toen resideerde, besloot hij razendsnel terug te keren naar Nederland.

Dit verhaal kreeg onlangs een politiek tintje, omdat de gewezen coffeeshophouder in 2007 een tijd parlementariër was voor de PAM-partij, een gevestigde politieke beweging die voor een meer modern Marokko met gelijke waarden pleit, en het daarom opneemt voor de mensen op het platteland.

Uitgerekend nu er onlusten zijn uitgebroken in het Rifgebergte, dringt de Marokkaanse justitie aan op het uitleveren van de ‘crimineel’ Chaou. De Nederlandse ministeries trappen daar kennelijk niet in, en weigeren hiertoe over te gaan.

Zwart maken

Want in zijn periode als parlementslid maakte deze drugsverdachte zich nu juist sterk voor de mensen in de Rif. De ‘18de September Beweging voor de Onafhankelijkheid van de Rif’ beschuldigde de Marokkaanse inlichtingendiensten er al eerder van Chaou vooral zwart te maken, omdat hij het opneemt voor de armsten in het land. Hij zou nu onder meer de lijfwachten van de plaatselijke verzetsleider Zefzazi financieren. Andersom vindt de Marokkaanse overheid dat hij misbruik van de politieke situatie, en zo in Nederland uit handen kan blijven van de justitie in zijn vaderland.

Chaou werd na zijn eerdere arrestatie in 2015, vanwege vermeende deelname aan een softdrugslijn naar Frankrijk, naar verluid weer op vrije voeten gesteld, maar onduidelijk is waar hij op het moment is. Inmiddels heeft Marokko haar ambassadeur uit Nederland teruggeroepen, naar aanleiding van deze sluimerende, maar nu explosief geworden affaire.