‘Geen vechthonden voor crimineel’

Verschillende deskundigen en politici willen verbieden dat mensen met een strafblad een bijtgrage hond kunnen houden. Van de honden die in 2015 in beslag werden genomen vanwege een ernstig bijtincident had zo’n 16 procent van de baasjes een strafblad, zo blijkt uit cijfers van de Universiteit Utrecht. 

Dat meldt het AD.

Houdverbod

Claudia Vinke van de Gedragskliniek voor Dieren van de Universiteit Utrecht wil laten onderzoeken of het mogelijk is om het bezit van een strafblad te koppelen aan een houdverbod van bepaalde bijtgrage honden. ‘Voor mensen met een strafblad is het aantrekkelijk om een vechthond te nemen. Het is belangrijk dat de toestroom van dit soort potentieel gevaarlijke honden wordt verminderd’, zegt ze tegen het AD. In Spanje is het al verboden dat mensen met een strafblad een vechthond kunnen houden.

Mishandelen

Zo’n strafbladmaatregel zou preventief werken”, zegt Vinke. ‘Daarmee kun je voorkomen dat dieren verknipt worden opgevoed en betrokken raken bij bijtincidenten.’ Het is nu zo dat alleen een rechter een houdverbod opleggen, nádat een hondenbezitter in de fout is gegaan door honden te mishandelen of te verwaarlozen.

Vergunningsysteem

Er is vandaag in de Tweede kamer een speciale hoorzitting over het probleem dat relatief veel criminelen in het bezit zijn van bijtgrage honden. Zowel de PvdA als het CDA zien een strafbladmaatregel wel zitten. William Moorlag van de PvdA: ‘Ik pleit voor een vergunningsysteem, waarbij je eisen stelt aan het mogen houden van dit type honden. Het ontbreken van een strafblad kan daar onderdeel van zijn.’ Het kamerlid noemt in dit verband onder andere de Amerikaanse Staffordshire terriër en de pitbull. PVV-Kamerlid Dion Graus wil niet dat iedereen met een strafblad wordt uitgesloten. ‘Je moet wel kijken naar wát iemand heeft gedaan”, zegt Graus. ‘Alleen als mensen gewelddadig zijn geweest, of dieren hebben mishandeld of verwaarloosd, dan moeten zij een levenslang verbod krijgen op het houden van dieren.’

In beslag genomen

Volgens Claudia Vinke worden jaarlijks ruim honderd honden in beslag genomen na bijtincidenten. ‘Dat is het topje van de ijsberg’, zegt ze. ‘Zo hebben wij totaal geen beeld van de dieren die na een incident meteen een spuitje krijgen bij de dierenarts, zonder dat daar melding van wordt gedaan. Waarschijnlijk is dat een aanzienlijk percentage. De overheid zou veel meer moeten doen om de registratie van bijtincidenten op orde te krijgen.’