Geen schuld aan ontvoering en mishandeling

De rechtbank in Den Bosch heeft een 25-jarige man uit Valkenswaard en een 26-jarige man uit Eindhoven vrijgesproken van onder meer ontvoering, een poging tot doodslag en mishandeling. Ze maakten deel uit van een grotere groep.

Bos

Het Openbaar Ministerie verdacht hen ervan dat ze in december vorig jaar een man uit Veldhoven ontvoerden en hem vervolgens naar een afgelegen plek in een bos brachten. Daar zouden zij de man hebben bedreigd, met een vuurwapen in zijn richting hebben geschoten en hem hebben geschopt en geslagen.

Onvoldoende bewijs

Tijdens de zitting twee weken geleden stelde de officier van justitie echter dat er onvoldoende bewijs is dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan de ontvoering. Wel vond de officier van justitie dat de verdachten de man hebben mishandeld.

Maar de rechtbank spreekt de verdachten bij gebrek aan bewijs volledig vrij, dus ook van mishandeling. De verklaring van het slachtoffer is onvoldoende om tot een bewezenverklaring te komen, oordeelt de rechtbank. De man legde namelijk op wezenlijke punten inconsistente, wisselende en warrige verklaringen af.

Eerst legde hij bij de politie een belastende verklaring af. Vervolgens verklaarde hij in een aanvullende verklaring en bij de rechter-commissaris op essentiële punten inconsistent. Omdat de verklaringen teveel twijfel en vraagtekens oproepen, kunnen ze niet als bewijs dienen en spreekt de rechtbank de mannen vrij.