Geen wijziging in de hechtenis van Holleeder

Willem Holleeder mag niet nu al de ruim drie jaar gevangenisstraf uitzitten die hij nog open heeft staan. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald. De advocaten van Holleeder hadden hierom vorige week gevraagd.

De Vries

Holleeder zit momenteel in voorlopige hechtenis op verdenking van meerdere moorden. Voordat hij in februari 2016 voor die verdenking werd opgepakt, was hij voorwaardelijk op vrije voeten na een gevangenisstraf van negen jaar wegens afpersing. Hij bevond zich toen in de proeftijd van die eerdere straf. Maar omdat Holleeder tijdens die proeftijd opnieuw een strafbaar feit pleegde – door het bedreigen van Peter de Vries  – trok de rechter die voorwaardelijke invrijheidsstelling in. Holleeder moest de resterende drie jaar alsnog uitzitten.

Geen voordeel

De rechtbank overweegt dat voorlopige hechtenis alleen kan worden geschorst als de persoonlijke belangen van een verdachte zwaarder wegen dan het belang de voorlopige hechtenis te laten voorduren. Omdat Holleeder zijn gevangenisstraf zou moeten uitzitten in dezelfde gevangenis (de Extra Beveiligde Inrichting in Vught) waar hij nu tijdens zijn voorlopige hechtenis zit, heeft hij geen voordeel bij een eventuele schorsing, oordeelt de rechtbank. Bovendien heeft het openbaar ministerie toegezegd dat de voorlopige hechtenis en de gevangenisstraf uiteindelijk kunnen worden verrekend.

2018

Omdat zowel de advocaten als het openbaar ministerie hebben betoogd nog meer tijd nodig te hebben voor de voorbereiding van de lopende rechtszaak, stelt de rechtbank de inhoudelijke behandeling, en het horen van gezusters Holleeder, uit tot januari 2018.