Geliquideerde Aquino veroordeeld in NLse zaak

De geliquideerde Belgische crimineel Silvio Aquino is in 2006 voor de rechtbank van Amsterdam veroordeeld in een cocaïnezaak. Dat zegt zijn advocaat Sven Mary tegen De Telegraaf. Het gaat om een ripdeal die in 2005 plaatsvond. Aquino werd veroordeeld tot drie jaar celstraf wegens ontvoering van de Colombianen van wie de drugs was.

Aquino werd donderdag klemgereden in Opglabbeek, België, door een beige Jaguar. Die zou het slachtoffer hebben gevolgd vanaf een familielid. Nadat Aquino werd klemgereden, werd die doodgeschoten. Mogelijk is er over en weer geschoten. Aquino’s vrouw raakte zwaargewond, maar overleefde de schietpartij. Ze is buiten levensgevaar.

Jaguar dropt zwaargewonde

Meerdere lijntjes van de liquidatie lopen naar Nederland. Zo had de Jaguar die Aquino klemreden Nederlandse kentekenplaten. De auto werd mogelijk na de schietpartij gezien op de A73 in Roermond. Daar werd een zwaargewonde man gedropt, die mogelijk bij de schietpartij gewond is geraakt. De man is overleden.

De Belgische politie heeft deze zaak in onderzoek. De Belgen willen niets zeggen over de identiteit van de man die langs de snelweg is gevonden.

Nederlandse infiltrant

Aquino zou over twee weken met zijn broers voor de rechtbank moeten verschijnen in een zaak rond een groot drugsonderzoek. De groep rond Aquino zou 3.000 kilo cocaïne naar België hebben gesmokkeld. In 2014 werd Aquino al veroordeeld omdat hij 15 miljoen xtc-pillen naar Australië had geëxporteerd. Het hoger beroep in deze zaak liep nog.

In het onderzoek naar de gesmokkelde coke speelde een Nederlander een hoofdrol. De Limburger Bart S. beweert dat hij door de Nederlandse politie is gevraagd om te infiltreren in de groep. Hij zou een drugslijn opzetten met de Aquino-broers.

Het gaat om een omstreden methode: criminele infiltranten zijn in België en Nederland verboden, terwijl S. in de jaren 90 is veroordeeld voor xtc-labs. S. en justitie kregen het uiteindelijk met elkaar aan de stok omdat justitie afspraken niet na zou komen.