Amsterdam wil bewakingsbeelden bedrijven zien

De gemeente en politie in Amsterdam willen beelden van particuliere bewakingscamera’s aansluiten op de Centrale Camera Toezicht Ruimte (CCTR) in Amsterdam. Dat schrijft NRC Handelsblad. In de CCTR kijken ambtenaren dag en nacht naar beelden van gemeentecamera’s.

Calamiteiten

Momenteel is de gemeente Amsterdam in gesprek met ondernemers in een gebied in Amsterdam-West waar recent veel overvallen zijn geweest over een proef waarbij private camerabeelden in het geval van calamiteiten, zoals een overval, meteen kunnen worden doorgezet naar de CCTR.

Slechte kwaliteit

Politie en gemeenten willen de grote hoeveelheid camerabeelden van winkeliers en andere bedrijven beter benutten om daders van geweld of diefstal snel op te sporen. Zestig procent van de Amsterdamse ondernemers heeft een bewakingscamera maar die zijn vaak van slechte kwaliteit. De gemeente Amsterdam maar ook andere gemeenten willen de komende jaren met ondernemers in gesprek over verbetering van hun systemen.

1,5 miljoen

Naar schatting zijn er in Nederland 1,5 miljoen camera’s van particulieren en bedrijven zo’n 97 procent van het totaal. De overige camera’s zijn van de politie (500), van gemeentes (3.300) en hangen in het openbaar vervoer (50.000). De politie werkt sinds vijf jaar met live view waardoor beelden van horecaondernemers en winkeliers rechtstreeks kunnen worden doorgezet naar een politiemeldkamer om daders live te volgen.

Tijdelijk

Cameratoezicht in de publieke ruimte is een bevoegdheid van de burgemeester en formeel altijd tijdelijk. Maar in de praktijk hangen er in bijvoorbeeld uitgaansgebieden permanent camera’s. Publieke camera’s vallen onder de Gemeentewet. Private camera’s vallen onder de Wet bescherming persoonsgegevens en daarom moeten beelden van particulieren en bedrijven worden uitgekeken door een particuliere alarmcentrale. Om die beelden naar de CCTR te sturen moeten strikte afspraken worden gemaakt.