Gerechtshof wil reconstructie “Staatsliedenbuurt”

Het gerechtshof in Amsterdam heeft donderdag een reconstructie gelast van een deel van de schietpartij in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam, in december 2012. Het hof wil zo onderzoeken of een verklaring van het beoogde doelwit Benaouf A. over de tot levenslang veroordeelde Anouar “Popeye” B. kan kloppen.

Schouw

B.’s advocaat Rutger Lonterman had om een reconstructie verzocht en de advocaat van medeverdachte Adil A., Bénédicte Ficq sloot zich daarbij aan. Het hof wees in hoger beroep de reconstructie in beide zaken toe. De rechtbank heeft vorig jaar alleen een schouw naar de lichtomstandigheden gedaan, en alleen in de zaak van Anouar B., niet in die van Adil A. Bij de reconstructie zal een Audi RS4 met hoge snelheid door de Van Rappardstraat aan komen rijden en stoppen op de kruising van de Van de Bossestraat.

Paar ogenblikken

Benaouf A. stond een twintigtal meters van die kruising, dichtbij de woonboten aan het water. Het draait nu om de vraag of A. vanaf die positie kon zien dat in de aanstormende en stoppende Audi, voordat A. begon te rennen, Popeye in de de Audi aanwezig was. Op het Van Bossepad zei A. ‘Pirki‘ en ‘Noffel’ in zijn richting te hebben zien komen en ‘in één keer’ zag hij toen ook de Audi RS4 op hem af stormen. Hij zei dat hij nog zag dat B. eerst de deur niet open kreeg en zijn bivakmuts nog niet op had. Vervolgens rende hij voor zijn leven en dook het water in. Slachtoffers Youssef Lkhorf en Saïd el Yazidi vluchtten de Van Bossestraat in en werden onder vuur genomen.

Rutger Lonterman: ‘Ik vind de verklaring van A. niet geloofwaardig. Ik wil onderzoeken of hij in de stress van die paar ogenblikken op die afstand door de ruit van die auto deze waarneming heeft kunnen doen.’

Varianten

De rechtbank heeft geconcludeerd dat het ‘niet uitgesloten is iemand in de Audi te herkennen, ondanks een kort tijdsbestek en minder licht’. Het gerechtshof wil nu het aanrijden van de Audi reconstrueren onder de lichtomstandigheden zoals die op 29 december 2012 golden, waarbij ten minste de vier door de rechtbank bij de destijds gehouden schouw gevolgde ‘varianten’ zullen worden betrokken.