Gerrit Schotte en de gokmaffia (COLUMN)

Gerrit Schotte (foto), de ex-premier van Curaçao, werd in 2017 veroordeeld tot drie jaar cel. Hij had onder andere voor 223.000 dollar aan steekpenningen aangenomen, valsheid in geschrifte gepleegd en geld witgewassen. Het Openbaar Ministerie van Curaçao eist nu een fikse som geld van Schotte. 

Door Bart Smeets

1,8 miljoen Antilliaanse guldens

In totaal gaat het om een bedrag van 1,8 miljoen Antilliaanse guldens. Omgerekend is dit ongeveer één miljoen euro. Ook Cicely van der Dijs, de partner van Schotte, staat op de radar van het OM dat 250.000 Antilliaanse guldens (100.000 euro) van haar eist. Zowel Van der Dijs als Schotte mogen zich voorlopig niet verkiesbaar stellen op Curaçao: Schotte voor een periode van van vijf jaar, Van der Dijs mag vijftien maanden, waarvan zes voorwaardelijk, niet meedoen aan verkiezingen op het eiland.

Banden met de gokmaffia

Schotte onderhield ook nauwe banden met de gokmaffia. De van oorsprong Italiaanse gokbaas Francesco Corallo zou de ex-premier van Curaçao omgekocht hebben. In ruil voor steekpenningen zou Corallo zeggenschap krijgen over de samenstelling van de ministerploeg. Op deze manier kon Corallo voor hem belangrijke mensen op bepalende posities in het Curaçaose parlement krijgen. Niet voor niets werd Schotte dan ook regelmatig de ‘marionet’ van Corallo genoemd. Het was de Italiaanse maffiaman die de touwtjes in handen had op Curaçao.

Ministers kochten geheime dienst om

Doordat Corallo zijn eigen mensen op de ministerplekken kon kiezen, kunnen we dus wel stellen dat de regering van Curaçao bijzonder corrupt was. De ministers waren bijvoorbeeld niet te beroerd om mensen of instanties om te kopen. Neem bijvoorbeeld de voormalige Minister van Financiën, George Jamaloodin. Hij wordt verdacht van het omkopen van een voormalig topfiguur (Lawrence Pietersz) van de geheime dienst (VDC) van Curaçao. Dat Jamaloodin geen al te zuiver figuur is, komt voor velen niet als een verrassing. Hij is namelijk de halfbroer van Robbie Dos Santos, een omstreden gokbaas op de Nederlandse Antillen. Verder zou Jamaloodin bijvoorbeeld ook betrokken zijn geweest bij de moord op oppositieleider Helmin Wiels. Deze moord zou hij samen met zijn halfbroer gepleegd hebben.

Dubieuze praktijken

De dubieuze praktijken in de regering van Curaçao kwamen in 2015 al aan het licht. Ronald van Raak, destijds Tweede Kamerlid namens de SP, kreeg in dat jaar documenten van de VDC in handen. Hieruit blijkt dat de dienst intern onderzoek heeft gedaan naar Lawrence Pietersz, voormalig hoofd van de afdeling interne en externe beveiliging van de geheime dienst. Zo werd onder meer het sms verkeer van Pietersz onderzocht. Uit dit onderzoek bleek al snel dat de topman van de VDC werd omgekocht door Jamaloodin. Ook had Pietersz regelmatig contact met Schotte. Bij het overleg tussen Pietersz en de premier zou Corallo overigens ook regelmatig zijn aangeschoven.

Ook menig online casino opereert vanuit Curaçao.

Verkiezingen

Schotte wordt dus al sinds 2015 in verband gebracht met illegale praktijken. De meeste daarvan vonden plaats tijdens zijn periode als premier, van oktober 2010 tot en met september 2012. Desondanks kon Schotte in 2016 nog gewoon deelnemen aan de verkiezingen op het eiland. Het scheelde niet veel of hij had deze zelfs nog gewonnen ook. Hoe dit kan? Doordat het op Curaçao niet gebruikelijk is dat veroordeelde politici uit zichzelf opstappen. Zij moeten dan echt afgezet worden door de rest van de partijen. Toen Schotte bijna aan het langste eind trok bij de verkiezingen, besloten de andere partijen de handen ineen te slaan. Op deze manier was het in ieder geval niet meer mogelijk dat Schotte opnieuw premier van het land zou worden.

Nog steeds niet achter slot en grendel

Ondanks dat Schotte vorig jaar al in hoger beroep veroordeeld werd tot een celstraf van drie jaar, zit hij nog steeds niet achter slot en grendel. Hij is namelijk in cassatie gegaan tegen de uitspraak door het hof. Schotte en Van der Dijs ontkennen steekpenningen te hebben aangenomen. Tijdens het onderzoek naar Schotte bleek eerder dat de voormalig premier van Curaçao onder meer geld heeft ontvangen op rekeningen in Zwitserland en de Marshall eilanden. Deze landen staan bekend om hun bankgeheim, waardoor betaalverkeer niet of moeilijk te achterhalen zijn.