‘Liquidatieplan’ in gevangenis

In het huis van bewaring van Alphen aan den Rijn is aan Amsterdammer Inchomar B. (27) een beperkende maatregel opgelegd. Volgens de directie van de inrichting was er anonieme informatie binnengekomen dat hij een medegedetineerde zou willen liquideren. Hij zou in zijn cel beschikken over een penpistool, maar na onderzoek is er niets gevonden. De Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) heeft de directie van de inrichting teruggefloten, de maatregel moet worden teruggedraaid. 

Vuurwapenbezit

Advocaat Menno van Gaalen: 'We zijn in beklag gegaan en de RSJ heeft die maatregel van tafel geveegd omdat de informatie te vaag was en nergens op gebaseerd. Hij is slachtoffer van geruchten.' De Amsterdamse politie rekent Inchomar B. tot de categorie van zware beroepscriminelen. Hij is vorig jaar veroordeeld tot acht maanden cel voor vuurwapenbezit en bedreiging van een politieman.

Medegedetineerde

Hem was ook afpersing van zakenman Pieter Melchior ten laste gelegd maar daarvan sprak de rechter hem vrij. Hij verbleef nog in het huis van bewaring toen er bij informatiepunt GRIP van het ministerie van Justitie anonieme informatie binnenkwam dat hij medegedetineerde El K. zou willen liquideren. 

'Wraak'

Saïd el K. is veroordeeld voor de beschieten van Youssef Benssalam op het Amsterdamse Scheldeplein in juni 2012 en zit in de gevangenis van Alphen aan den Rijn, helemaal gescheiden van B. die nog in het huis van bewaring verblijft. Van Gaalen: 'Volgens de informatie zou mijn cliënt wraak willen nemen op El K. voor die schietpartij. Maar hij heeft helemaal niks tegen hem, het is een compleet onzinverhaal.'

Bijlmerbajes

B. verblijft nog wel in beperking hoewel de maatregel is opgeheven. Van Gaalen acht het niet uitgesloten dat B. alsnog wordt overgeplaatst. 'Hij is eerder ook al in het 'onderzoeksbelang' overgeplaatst naar Alphen vanuit de Bijlmerbajes. Ik heb daarover stukken opgevraagd maar er bleek mij van geen enkel onderzoeksbelang.'

Gwenette

Inchomar B. werd in 2012 op de Amsterdamse Dam aangehouden samen met Gwenette M. omdat ze een aanslag zouden voorbereiden. De rechtbank in Amsterdam vond het bewijs daarvoor echter te dun en stelde hen op vrije voeten in afwachting van inhoudelijke behandeling. Vorig jaar is B. beschoten in Amsterdam-West maar hij overleefde de aanslag ternauwernood. Hij zegt niet te weten wie hem heeft beschoten.

AMC

Op dit moment heeft hij nog één kogel in zijn been en één in zijn arm en moet hij revalideren. Aan zijn been moet hij nog een risicovolle operatie ondergaan. Omdat justitie oordeelt dat hij vluchtgevaarlijk en gewelddadig is mag hij niet verblijven in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen. In september vorig jaar is hij met enig geweld aangehouden bij een wachtkamer in het AMC door een arrestatieteam voor de afpersingszaak.

Melchior

Het Openbaar Ministerie had op basis van telefoontaps geoordeeld dat hij zakenman Pieter Melchior zou afpersen. B. had Melchior weliswaar ontmoet maar de rechtbank sprak B. vrij van afpersing. B. werd wel veroordeeld voor vuurwapenbezit en ook voor bedreiging van politiemensen, die na een verhoor aangifte deden tegen B..

'Andere dingen'

B. zei over een vuurwapen te beschikken omdat hij bedreigd werd. Hij erkent ook boos geweest te zijn over de zaak tegen de verhorende agenten, omdat er volgens hem helemaal geen sprake was van afpersing. Hij zegt tegen Crimesite: 'Ik heb Melchior niet proberen af te persen. Er speelden heel andere dingen, ook met Melchior, maar daar kan ik verder niks over zeggen. Ik kan wel zeggen dat Melchior mij heeft benaderd en hij heeft ook geen aangifte tegen mij gedaan.'