Geschorste hoofdofficier op vrije voeten

De geschorste plaatsvervangend hoofdofficier van het functioneel parket Vincent L. is vrijdagmiddag door de rechter-commissaris op vrije voeten gesteld. Volgens het Openbaar Ministerie wordt hij ervan verdacht een minderjarige van rond de 16 jaar te hebben betaald voor seks.

Onvoldoende gronden

Ook een andere man was hiervoor gearresteerd maar vrijdag op vrije voeten gesteld. De twee blijven wel verdachte. De rechter-commissaris stelde zich op het standpunt dat er wel sprake is van ernstige verdenkingen, maar dat er onvoldoende gronden zijn om de mannen langer vast te houden. Beide mannen zijn dus in vrijheid gesteld, maar blijven verdachte. De gronden van voorlopige hechtenis kunnen zijn: vluchtgevaar, een schokkend delict of dat de waarheidsvinding door de rechter gevaar loopt.

Ouders

Afgelopen maanden zijn in totaal vier mannen aangehouden die ervan verdacht worden – onafhankelijk van elkaar – tegen betaling ontucht te hebben gepleegd met deze minderjarige Amsterdamse jongen. De woningen van de verdachten zijn doorzocht, telefoons en digitale gegevensdragers zijn daarbij in beslag genomen.

De politie is het onderzoek gestart naar aanleiding van de aangifte die de ouders van de minderjarige jongen in januari 2017 hebben gedaan nadat ze berichten in de telefoon van hun zoon hadden aangetroffen.

Geen strafblad

Uit het onderzoek zijn tot nu toe geen aanwijzingen naar voren gekomen dat de vier verdachten – afkomstig uit Amsterdam en Amstelveen en variërend in leeftijd van 37 tot 58 jaar – elkaar kenden. De andere twee mannen zijn al eerder – in februari en in maart – aangehouden en voorgeleid aan de rechter-commissaris die ze in bewaring heeft gesteld en meteen, onder voorwaarden,  heeft geschorst. Geen van de vier mannen heeft een strafblad.

In verband met het lopende onderzoek zijn de aanhoudingen niet eerder naar buiten gebracht. Meer aanhoudingen in deze zaak worden niet uitgesloten.