Personeelsconflict om chefs arrestatieteam

Het politiekorps Brabant Zuid-Oost worstelt met het personeelsbeleid. Volgens De Telegraaf dreigen zes politiechefs gedwongen ontslag te gaan nemen. De zes hebben onlangs voor de rechtbank van Den Bosch een verklaring afgegeven waarin staat dat ze opstappen als twee gedegradeerde agenten worden teruggeplaatst in het arrestatieteam. Twee agenten werden na disciplinaire overtredingen geschorst, maar inmiddels is er één weer teruggeplaatst. De vraag is welke problematiek hier onderhuids speelt.

De agenten zouden vorig jaar uit het interregionaal arrestatieteam zijn gezet, nadat ze een motortraining op de openbare weg op een privémotor hadden uitgevoerd omdat de politiemotor niet startte. Daarna gelaste de rechter de twee weer aan het werk te zetten op straffe van een dwangsom van 250 euro per dag. Het duo zou de oude werkzaamheden weer op moeten pakken.

Er is er nu één weer teruggeplaatst, maar die klaagt in De Telegraaf:

‘Ze proberen me kapot te maken. In plaats van dat ik mijn oude baan weer terug heb, word ik in een kamertje gestopt waar ik een soort arbeidstherapie moet verrichten. Mijn collega’s kan ik niet spreken en die zitten dan ook vijf kilometer verderop. Ze willen zelfs dat ik opnieuw een medische en psychische keuring onderga’.

‘Op papier ben ik teruggeplaatst, maar in de praktijk word ik vernederd en gekleineerd. Het is een soort psychologische oorlogsvoering die de politietop uitoefent in de hoop dat ik de handdoek in de ring gooi. Het is heel frustrerend, maar ik geef niet op. Een klein akkefietje is uitgegroeid tot een zaak waarbij de ego’s van de chefs belangrijker zijn. Ze wanen zich onaantastbaar en leggen zelfs een rechterlijke uitspraak naast zich neer. Dat kan in Nederland blijkbaar’.

Het is duidelijk dat De Telegraaf de kant van de twee agenten heeft gekozen.

Korpschef Simone Steendijk van Politie Brabant Zuid-Oost laat weten ‘af te wachten’ en dat het korps zich houdt aan de uitspraak van de voorzieningenrechter.

Wordt vervolgd, waarschijnlijk bij de rechter.