Getuige: ‘corruptie in PI Nieuwegein’

In de gevangenis van Nieuwegein speelt een corruptie-affaire. Dat schrijft De Telegraaf naar aanleiding van een procedure bij de Utrechtse rechtbank. Een voormalig gedetineerde heeft daar onder ede een boekje opengedaan.

Foto’s

Een gedetineerde (“Z.”) en een bewaarster zouden de liefde hebben bedreven. De seksaffaire is het gesprek van de dag, ook al omdat gevangenen over foto’s van de liefdesdaad zouden beschikken. De bewaarster is op non-actief gezet.

Drugs

Het incident kwam naar buiten nadat een ex-gedetineerde een belastende verklaring aflegde in de zogenoemde ’gevangenismoordzaak’. Hij zei ook: ‘Ten slotte wil ik nog opmerken dat in de PI Nieuwegein alles mogelijk is, als je bewakers maar geld geeft. Ik bedoel hiermee, dat als familieleden bewakers geld geven, telefoons, alcohol en drugs, van alles naar binnen kan komen. (…) Ik weet zelfs dat een bewaarster seks heeft gehad met gedetineerde Z., en dat daar foto’s van zijn gemaakt.’

Mobiele telefoons

Volgens De Telegraaf hebben ‘meerdere bekende strafrechtadvocaten’ gezegd regelmatig met mobiele telefoons te worden gebeld door hun cliënten. Bezit van mobiele telefoons is streng verboden in de bajes.

Mes

De ex-gedetineerde is gehoord als getuige over een steekpartij in de gevangeniskeuken. In juli 2013 werd gedetineerde Kamal Aammari om het leven werd gebracht door Oswaldt D.. Dat zou uit wraak zijn gebeurd. D. beschikte over een zelf geprepareerd mes. Hij is inmiddels in hoger beroep tot vijftien jaar celstraf veroordeeld.

Steekwapengevaarlijk

De familie van de omgebrachte Aammari wil met de Utrechtse advocaat Yehudi Moszkowicz een schadevergoeding loskrijgen van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Moszkowicz wil onder meer de directrice van de PI horen. Uit een intern rapport dat door De Telegraaf is ingezien, blijkt kennelijk dat in Nieuwegein grove fouten zijn gemaakt toen de steekwapengevaarlijke D. in Nieuwegein werd overgeplaatst. D. had als notoire messentrekker al meerdere steekincidenten op zijn naam staan, onder andere in de gevangenis van Zwaag. Het personeel zou hierover niet op de hoogte zijn geweest en dus waren er geen maatregelen getroffen.