Getuige “Enschedé” uit getuigenbescherming gezet

De getuige die aan Crimesite vertelde hoe ruim tien miljoen euro bij gelddrukkerij Joh. Enschedé werd gestolen, is in 2012 door justitie uit een kroongetuigetraject verwijderd. Het gaat om een Rotterdammer, Ard Tas.

Door @Wim van de Pol

Tas deed eind vorig jaar aan Crimesite uit de doeken hoe bij een roof bij Joh. Enschedé in 2014 ter waarde van miljoenen bankbiljetten z0uden zijn gestolen. Tas vult dat verhaal nu aan in een e-mail die hij aan Crimesite verstuurde: ‘Ik weet dat er aan biljetten voor een waarde van tussen de 15 en 20 miljoen euro is meegenomen. Op sommige dagen droegen ze een ton naar buiten, op andere dagen een miljoen, afhankelijk van de omstandigheden en de mogelijkheden.’

Tas was zelf niet betrokken bij de roof maar werd achteraf benaderd om te helpen in een conflict tussen verschillende groepen daders. Er was onenigheid over de verdeling van het geld.

Tas heeft er nu geen bezwaar meer tegen dat zijn naam wordt genoemd. Vorig jaar was hij nog in Nederland, inmiddels verblijft hij in het buitenland.

Zware dossiers

Nadat Tas hoorde dat hij verdachte was in de zaak van Joh. Enschedé meldde hij zich vorig jaar bij justitie. Hij bood aan het gehele verhaal te vertellen. Maar het OM weigerde na enige gesprekken de informatie waarover Tas beschikte in onderzoek te nemen. Dat had volgens het Openbaar Ministerie te maken met de voorwaarden die Tas stelde. Tas voegt daar nu tegen Crimesite aan toe dat de Haarlemse officier van justitie intern overleg had gehad binnen het OM en hem daarna letterlijk zei dat hij ‘te zware dossiers onder zijn arm had’. Wat bedoelde de officier van justitie daarmee?

Die ‘zware dossiers’ hadden mogelijk van doen met de voorwaarden die Tas stelde. Tas:

Ik wilde in gesprek met het Openbaar Ministerie over een conflict dat ik met het Openbaar Ministerie heb over een andere zaak. In die zaak ben ik zonder opgaaf van redenen plotseling uit een getuigenbeschermingsprogramma gezet.

Drugscriminelen

Tas zegt dat hij in 2012 aan een officier van justitie onder meer een geluidsopname overhandigde waarop te horen was hoe drugscriminelen van plan waren zijn bedrijven te gebruiken om honderden kilo’s cocaïne te importeren. Hij is met justitie gaan samenwerken nadat hij had geweigerd daaraan mee te werken en op zeker moment volledig in elkaar was geslagen door leden van een motorclub in Zuid-Holland. Toen hij daarvan in het ziekenhuis aan het bekomen was meldden zich een officier van justitie van justitie van het landelijk parket en een functionaris van de landelijke recherche aan zijn bed. Het Openbaar Ministerie wilde volgens Tas een kroongetuigedeal met hem sluiten over de betreffende Zuid-Hollandse drugscriminelen, een groep waar justitie al decennia op jaagt (kijk hier naar een reportage van Brandpunt over deze zaak).

Zuid-Europa

Tas verbleef in dat getuigetraject maandenlang in steeds andere hotels in Zuid-Europa. Hij zou zich gaan vestigen in Oost-Europa of Afrika, waar hij al eerder zaken had gedaan. Totdat het landelijk parket van de ene op de andere dag die procedure stil zette. Tas moest het verder zelf uitzoeken en voor zijn eigen veiligheid zorgen. Justitie verbrak zonder opgaaf van redenen alle contact. Tas had reden voor zijn leven te vrezen. En geld om zich te beveiligen was er niet. De drugscriminelen werden overigens tot jarenlange celstraf veroordeeld.

Bruinsma

Wat was er nu de oorzaak van dat het Openbaar Ministerie van de ene op de andere dag geen zaken meer wilde doen met Tas? Tas zegt dat het van doen met een ander “zwaar” dossier. De miljoenen van wijlen hasjbaron Klaas Bruinsma in Zwitserland, waar zijn vriend Anton Bruinsma (foto rechts) aanspraak op maakte.

(wordt vervolgd)

https://youtu.be/YaC5OxlOSSM