‘Getuige zaak-Endstra spreekt zichzelf tegen’

Hidir K., een cruciale getuige in de zaak rond de liquidatie op Willem Endstra, heeft eerder geheime tips aan de politie gegeven die zijn huidige verklaring tegenspreken. Dat stelt advocaat Nico Meijering in Het Parool. Zo zou K. in zo’n geheime tip hebben gezegd dat Özgür C. niets met de liquidatie te maken heeft, terwijl hij hem nu beschuldigt.

De geheime tips zouden vanaf 2005 aan de Criminele Inlichtingeneenheid zijn doorgegeven. De rechtbank besloot eerder dat deze tips ook aan het dossier toe moet voegen. Meijering, advocaat van C., had daar om gevraagd.

‘Uiterst ontlastend’

Volgens Meijering zijn de oude tips ‘uiterst ontlastend materiaal’, dat het OM heeft geprobeerd ‘in de kluis’ te houden. ‘Nóg griezeliger: een oude tip die wél belastend was, is wél door de officieren van justitie ingebracht’, aldus Meijering in de krant.

De advocaten hadden de getuige al langer op de korrel. Ze probeerden aan te tonen dat K. zich alleen baseerde op berichten in de media, en niet echt meer wist van de liquidatie.

Verklaringen schrappen als bewijs

Meijering wil dat alle verklaringen van Hidir K. nu niet meer als bewijs gebruikt kunnen worden. Als dat niet gebeurd, zal hij vragen om extra onderzoek naar de tips. Als daaruit blijkt dat de officieren van justitie wisten van wat Hidir K. eerder had verklaard, zal hij de rechtbank vragen het OM niet-ontvankelijk te verklaren. Dat zou willen zeggen dat de strafzaak is afgelopen.

Het OM heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen van Meijering. De officier van justitie zou donderdag de strafeisen uitspreken. Onduidelijk is of dat doorgaat.

Lees ook:
“De vriend” stuurde sms-jes voor “klusjes”

Verdachte praat over vingerafdruk noch haar

‘Info getuige Endstra-zaak achtergehouden’