‘Endstra-verdachten pleegden zes moorden’

De bedreigde getuige Hidir K. heeft met zijn contacten bij de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) van de politie een afspraak over geheimhouding vastgelegd over de aard en frequentie van hun contacten. Dat bleek op de eerste ochtend van zijn verhoor.

Door @Wim van de Pol

In de beveiligde rechtbank in Amsterdam wilde K. desgevraagd alleen zeggen dat zijn eerste contact met de CIE in 2005 was geweest. Hij zegt toen de informatie te hebben gegeven dat Ali T. en Ziya G. Endstra hadden vermoord. Ten tijde van de moord op Endstra zat K. gedetineerd. In december 2004 kwam Ali T. bij hem op bezoek toen hij in de Haarlemse Koepel-gevangenis zat. T. zou hem daar over zijn betrokkenheid bij de Endstra-moord hebben verteld en later al snel meer over andere betrokkenen.

Gestuurde informant?

De advocaten van de verdachten Ziya G.. Özgür C. en Ali N. willen graag precies weten hoe intensief die contacten zijn verlopen. Ze willen nagaan of er misschien meerdere contacten zijn geweest over de Endstra-moord. Want dat zou erop kunnen duiden dat K. – voordat hij in een getuigenbeschermingsprogramma trad – is ingezet dat als een soort gestuurde informant (of criminele burgerinfiltrant) om binnen het groepje verdachten informatie te erzamelen. En dat mocht toen niet zomaar volgens de regels van de opsporing. Bovendien hebben de officieren van justitie gezegd dat K. pas in 2011 is komen ‘bovendrijven’. In 2012 en 2103 legde Hidir K. verklaringen af over de moord op Endstra en andere onderwereldmoorden.

Turkse komaf

Hidir K. schetst een groepje criminelen van vooral Turkse en Surinaamse komaf uit Alkmaar en Amsterdam waarvan hij Ali T. het beste kende. Via T. leerde hij ook Murat K. en onder meer Ziya Pasja G. kennen. Hij hoorde dat Özgür C. en Ziya G. bij de moord betrokken waren en maanden voorobservaties hadden gedaan. Over de verdachte Ali N. weet hij niet veel meer te melden dan dat hij er ook bij was geweest.

Niet misgaan

In zijn verklaringen vertelt hij dat Ali T. al voordat in 2005 Opsporing Verzocht feiten over de moord prijsgaf hem details vertelde. Ze keken samen tv en voor de uitzending begonnen was had Ali T. al kleurrijke beschrijvingen over het schieten gegeven. Ali gaf volgens hem aan dat er meerdere potentiële schutters waren. Ali T., Namik Abbasov en Ziya G. waren met vuurwapens rond Endstra heen opgesteld. Het waren reserveschutters voor het geval iemand zou afhaken. Hidir K.: ‘Ali zei ‘het mag niet misgaan”.’ Ziya G. zou als vrouw verkleed zijn geweest. ‘Hij heeft al lang haar’, zei K. tegen Ali T. maar deze zou hem hebben verteld dat Ziya niettemin een pruik op had gedaan.

Klungel

Over verdachte Özgür C. zegt K. gehoord te hebben van Murat K. dat hij auto’s zou hebben geregeld die voor moord op Endstra nodig waren. Dat bevestigde hem Ali T.: ‘Een Alfa en een BMW Z3.’ Hij wist dat ook omdat C. fouten maakte (iemand zei ’hij was de klungel van de dag’). En: ’T. en K. zeiden dat hij een wapen in een auto had laten liggen’. In een betrokken Alfa Romeo is een vuurwapen gevonden.

Gokmachines

Binnen het groepje was volgens K. 250.000 verdeeld tussen de deelnemers. Dat was snel opgegaan aan consumptie(goederen). K.: ‘Ali T. heeft de 15.000 die hij nog over had in vier gokmachines gegooid. Murat zei dat Pasja een BMW-3 serie heeft gekocht.’ Wie hoeveel had gekregen zei K. niet te weten. Ook Murat K., die ten tijde van de moord gedetineerd was kreeg geld, volgens K..

Tussenpersoon

Volgens Hidir K. was Ziya G. de tussenpersoon tussen de opdrachtgevers en de schutters. De opdrachtgevers zegt K. gehoord te hebben waren Willem Holleeder en Dino Soerel. K. zegt dat Ali T. Holleeder noemde. Murat K. hield Dino Soerel voor de grote baas. En G. en K. beschreven Dino Soerel en Holleeder als kompanen.

Eigen wetenschap

De vraag bij de verhalen van K. is steeds waar hij conclusies trekt en wat hij zelf weet. De voorzitter en de oudste rechter wezen de getuige uitdrukkelijk op de noodzaak te zeggen wat eigen wetenschap is en wat conclusies. Het is opvallend dat de twee verdachten die nu terechtstaan (Ali N. en Özgür C.) op vrije voeten zijn omdat het bewijs in de ogen van de rechtbank te licht is om hen nu vast te zetten. Murat K. en Ali T. zitten ondanks de verklaringen van K. evenmin vast. T. is wel enkele dagen verhoord naar aanleiding van de verklaringen van K..

Magneet

Eén van de rechters vroeg: ‘waarom bent u met de politie gaan praten?’ Hidir K. zette een fellere toon aan:

Dat is niet op één dag gegaan. Ik ging de gevangenis in en uit. Ik heb meerdere malen verzocht aan Ali T. om uit mijn buurt te blijven. Hij was een magneet. Als je er eenmaal inzit is het moeilijk eruit te komen. Ik heb ook gevoel gehad ze gaan mij ook omleggen. Ik dacht: ik weet te veel ik ga er ook een keer aan.

Zes moorden

Het groepje dat K. beschrijft heeft volgens hem zes moorden uitgevoerd. het zou naast de moord op Endstra gaan om de moord op Mahmut Pinar (46), eigenaar van een Turks koffiehuis (18 mei 1998 in Zaandam). En verder om: ex-politieman Martin Hoogland (47), moordenaar van maffiabaas Klaas Bruinsma (18 maart 2004 in Hoorn). Evert Hingst (36), ex-advocaat en adviseur van criminelen als Mink Kok en Stanley Hillis (31 oktober 2005) in Amsterdam-Zuid, beroepscrimineel John Mieremet (45), in Thailand (2 november 2005) en Hakki Yesilkagit (48) in Tilburg-Noord (23 juni 2006) (zie meer in Het Parool).

Zie ook:

Endstra-moord: de kleur van de Alfa Romeo

Verdachte praat over vingerafdruk noch haar

‘Info getuige Endstra-zaak achtergehouden’ (UPDATE)