Gevaar John F. niet voldoende ingeschat (UPDATE)

De politie heeft de dreiging van die uitging van de man die Linda van der Giesen maandag doodschoot niet voldoende ingeschat. Dat bleek woensdag op een persconferentie in Oosterhout door de politie en hoofdofficier van justitie. Een woordvoerder erkende dat de urgentie van de situatie ‘onvoldoende’ is ingeschat. 

Vijf aangiften

Het vuurwapengevaar van John F. kreeg ook niet de aandacht die het verdiende. ‘Enorm spijtig’, aldus de woordvoerder. De politie gaat intern onderzoek doen naar de gang van zaken. Binnen de politie was  bekend dat er grote problemen speelden in de relatie tussen Linda van der Giesen en haar ex speelden. Ook F. heeft aangiften gedaan bij de politie. Tegen hem zijn totaal vijf aangiften gedaan door verschillende vrouwen, allemaal in de sfeer van bedreiging. Een fout die de politie toegeeft is dat na de aangifte van Linda van der Giesen het verband met eerdere aangiftes niet is gelegd. Hij heeft een strafblad met geweldsfeiten maar dat is al van langer geleden, die feiten speelden ook in de huiselijke sfeer.

Geen doorzoeking

Wat betreft het vuurwapenbezit van F. beschikte de politie over zachte informatie ‘van horen zeggen’. Er is geen doorzoeking gevolgd. Dat is opvallend omdat normaal gesproken anonieme informatie over het voorhanden hebben van een vuurwapen de politie verplicht tot actie. De melding over het vuurwapen kwam op 8 augustus van Linda van der Giesen. Dat er geen doorzoeking is gevolgd kwam omdat de politie de bewering vaag vond en omdat F. ook aangiftes tegen haar deed. De politie verdedigt zich verder door te stellen dat het ondoenlijk is doorzoekingen te laten volgen op alle berichten over aanwezigheid van vuurwapens. Op 2 augustus had ze haar eerste aangifte gedaan. Overigens wil de politie in het belang van het onderzoek niet zegen of het vuurwapen waarmee geschoten is al terecht is.