Gevangene smokkelde ijzerzagen in EBI

Zie update.

Een gevangene heeft afgelopen voorjaar ijzerzaagjes in zijn schoenzool weten binnen te smokkelen bij de EBI in Vught. Het gaat om een gevangene die is overgeplaatst van Curaçao naar Nederland, omdat hij op de Antillen ook al probeerde te ontsnappen. De leiding van de EBI ontdekte de ontsnappingspoging toen een medegevangene al tralies aan het doorzagen was.

Dat meldt De Telegraaf zaterdag. De EBI staat bekend om het zware beveiligingsregime, maar de gevangene wist desondanks de zaagjes binnen te smokkelen en die over te dragen aan een medegevangene. De directie heeft daarop een inval in de cel gedaan.

Zaag verstopt in stofzuiger

Na drie dagen ontdekte het personeel dat hij de zaag in een stofzuiger had verstopt. Vervolgens zijn alle gevangenen die in dezelfde vleugel zaten in een isolatiecel gezet. De directie vermoedde dat meerdere gevangenen aan de ontsnappingspoging mee wilde doen.

De leiding van de EBI zegt in de krant dat de poging geen kans van slagen had. Ze wil verder niet reageren op de zaak, en dus ook niet verklaren hoe het kan dat een gevangene ondanks het strenge regime de zaagjes mee wist te smokkelen.

Pillen in televisie

De Telegraaf schrijft daarnaast over een nog niet afgerond onderzoek over Lau G., die in april zelfmoord pleegde in de EBI. Uit het rapport blijkt dat hij maandenlang zijn medicatie opspaarde. De in totaal meer dan tweehonderd pillen zou hij hebben verstopt in zijn televisie.

De advocaten van Lau G., Geert-Jan Knoops en Marcel Heuvelmans, zeggen dat de zelfmoord had kunnen voorkomen als de EBI goed haar werk had gedaan. Daarom bereiden zij een zaak voor namens de moeder van G. bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens om de Staat aansprakelijk te stellen.