Gevangenisstraf en tbs voor online-misbruiker Gianni de W.

Gevangenisstraf en tbs voor online-misbruiker Gianni de W.

De rechter heeft online-misbruiker Gianni de W. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6,5 jaar cel en tbs voor sextortion. Hij perste tientallen jonge meisjes af met hun naaktbeelden.

Beeld: Een tbs-kliniek (foto ter illustratie)

Straf

De straf die de rechter geeft, is gelijk aan de eis van de officier van justitie. De rechter legt alleen tbs met voorwaarden op, in plaats van dwangverpleging. Hij moet 91.000 euro aan schadevergoedingen aan zijn slachtoffers betalen. Dit bericht NU.nl woensdag.

Misbruik

De W. krijgt de straf voor het online misbruiken van dertig meisjes en jonge vrouwen. Dat zijn de slachtoffers die aangifte tegen hem hebben gedaan. De meesten van hen waren nog minderjarig toen de strafbare feiten plaatsvonden, schrijft de nieuwswebsite.

De verdachte probeerde meisjes via sociale media zover te krijgen dat ze een serie naaktfoto’s van zichzelf maakten. De W. beloofde de meisjes dat hij daarvoor zou betalen en dat de beelden veilig en privé zouden blijven.

Maar zodra het slachtoffer pikante foto’s of video’s had gestuurd, ging hij over tot afpersing. Hij eiste nog meer foto’s en video’s. Hij dwong de meisjes ook seksuele handelingen te verrichten en dat in beeld te brengen.

Bij enkele meisjes gaf hij zelfs opdracht voor het maken van filmpjes van seks met een ander, waarbij hij heel gedetailleerd vertelde wat ze moesten doen. Deden de meisjes niet wat hij wilde, dan zou hij het beeldmateriaal online zetten en verspreiden onder vrienden en familie. Uiteindelijk waren de meisjes zo bang dat ze geëxposed zouden worden dat ze dan toch maar deden wat hij van ze vroeg. Zelfs toen zij zeiden zo niet meer verder te willen leven, stopte hij niet.

Slachtoffers

In totaal is er beeldmateriaal aangetroffen van 172 meisjes. In deze zaak gaat het om 30 van hen die aangifte gedaan hebben. Uit de slachtofferverklaringen blijkt dat veel meisjes nog altijd kampen met gevoelens van schaamte, minderwaardigheid, verdriet en boosheid om wat de verdachte hen heeft aangedaan. Veel van hen hebben professionele hulp moeten inschakelen.

De online-misbruikzaak is veel groter dan de dertig aangiftes. De W. zou zeker 172 (veelal minderjarige) slachtoffers hebben gemaakt. Tijdens de behandeling van de rechtszaak in maart werd duidelijk dat De W. zijn slachtoffers voornamelijk via Snapchat en Instagram zocht. Op zijn telefoons zijn ruim 300.000 afbeeldingen van hen gevonden.

Leed

De rechtbank neemt het de verdachte erg kwalijk dat hij totaal geen oog had voor het leed dat hij de meisjes aandeed en zich alleen bekommerde om zijn eigen (seksuele) genot. Volgens de rechtbank is dan ook alleen een lange gevangenisstraf passend en is een intensieve behandeling noodzakelijk. Experts vertelden tijdens eerdere zittingsdagen dat De W. verminderd toerekeningsvatbaar is. De verdachte heeft autisme. Door veel problemen thuis heeft hij ook andere stoornissen ontwikkeld, waaronder borderline.

De rechtbank in de uitspraak: ‘Hij vluchtte de anonieme internetwereld in en gedroeg zich daar anders dan in het gewone leven. In de loop van het strafproces is de verdachte in gaan zien wat hij de meisjes heeft aangedaan en wat zijn rol is geweest. Volgens de deskundigen heeft hij tijdens zijn voorlopige hechtenis al een enorme ontwikkeling doorgemaakt en al veel vooruitgang geboekt. De deskundigen vinden tbs met dwangverpleging daarom niet noodzakelijk, want de verdachte ziet zelf ook in dat hij behandeld moet worden, is daarvoor gemotiveerd en is er ook al mee begonnen. De rechtbank neemt dit advies over en legt de verdachte een tbs-maatregel met voorwaarden op.’

Minderjarig

Een deel van de periode dat de verdachte zich schuldig maakte aan sextortion was hij zelf nog minderjarig. Die zaken zijn apart achter gesloten deuren behandeld en daarin is ook apart uitspraak gedaan, meldt de rechtbank. ‘Voor de strafbare feiten in die periode krijgt hij 1,5 jaar jeugddetentie opgelegd, die vanwege zijn huidige leeftijd wordt omgezet in gevangenisstraf. Voor de strafbare feiten die hij gepleegd heeft in de periode die hij meerderjarig was krijgt hij 5 jaar gevangenisstraf. Dit is de maximale gevangenisstraf die opgelegd kan worden naast een tbs-maatregel met voorwaarden. Daarnaast moet de verdachte ruim 91.000 euro aan schadevergoeding betalen aan de slachtoffers.’