Turkse ex-minister de cel in

In Turkije heeft de oud-minister van Binnenlandse Zaken en Justitie Mehmet Agar zich vorige week aangegeven om een gevangenisstraf van bijna vier jaar uit te gaan zitten. Agar werd in september 2011 veroordeeld voor corruptie en samenzwering. Agar was ook hoofd van de politie en minister in de regering van premier Tansu Ciller, in de jaren negentig. Na het zogeheten Susurluk-schandaal bleek dat deze regering volop in de heroïnehandel zat. De Nederlandse politie en justitie knoopten juist in die tijd nauwe contacten aan met de Turkse autoriteiten, onder wie Agar.

In Turkije lopen sinds het Susurluk-schandaal van 1996 onderzoeken naar corruptie en invloeden van extreem rechtse groepen, zoals de Grijze Wolven. Momenteel staat een groot aantal militairen terecht in het Ergenekon-onderzoek. Een netwerk van hoge militairen en intellectuelen zou hebben geprobeerd door aanslagen een klimaat voor een staatsgreep te scheppen.

Agar heeft zich overgegeven nadat duidelijk was dat hij in een gevangenis in Aydin mag toetreden dichtbij zijn familie in Bodrum. Volgens Turkse media heeft hij de gevangenis persoonlijk gekozen.

Hij is veroordeeld voor feiten die hij pleegde in de periode dat hij hoofd was van de nationale politie, tussen 1993 en 1995. Precies in die tijd begon het Nederlandse IRT Noord- en Oost-Nederland intensief met de Turksen samen te werken, zo blijkt uit documenten van het Nederlandse ministerie van Justitie die in de Zaak-Baybasin naar boven zijn gekomen. Nederlandse en Turkse rechercheurs hadden in Istanbul contact op een geheim kantoor en spoorden samen op.

Nederland vervolgde met Turkse hulp met veel succes Koerdische heroïneorganisaties, terwijl de regering Ciller, en ook Agar zelf, strafbare feiten beging, in drugs- en wapenhandel. De Koerdische Hüseyin Baybasin speelde in Turkije en internationaal een rol in gesprekken met de verzetsbeweging PKK. Baybasin klaagde op de Turkse televisie in de jaren de drugshandel door de regering aan.

De Turken wilden dat Nederland de Koerdische leider Hüseyin Baybasin zou vervolgen, hetgeen ook is gebeurd. Baybasin is in 2002 veroordeeld tot levenslang voor moord in een omstreden rechtszaak. Momenteel loopt een herzieningsaanvraag bij de Hoge Raad.

Baybasin zegt aan Crimesite vanuit zijn Nederlandse gevangenis contact te hebben met bronnen in de regering van de huidge premier Recepp Erdogan. De Turkse regering Baybasin op vrije voeten willen hebben. Baybasin zei onlangs op een Turkse televisiezender dat president Abdullah Gül tijdens zijn staatsbezoek aan Nederland zijn zaak aan de orde heeft gesteld.

Het hoofd van de politie in Istanbul die in de jaren negentig de zaak Baybasin aanstuurde is vorig jaar in Turkije veroordeeld voor drugshandel. Deze Emin Arslan was tot 2007 gesprekspartner en aanspreekpunt van het Korps Landelijke Politiediensten, en verkeerde op goede voet met onder meer toenmalig plaatsvervangend korpschef bij het KLPD Fred Westerbeke, de huidige Amsterdamse korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg, toen tweede man van het korps IJsselland en de toenmalige korpschef van het KLPD, Peter van Zunderd.

https://youtu.be/13jLpe3UGbg