Geweld door scheuring in Mexicaans kartel

In de centraal gelegen Mexicaanse stad Guadalajara piekt de afgelopen maanden het aantal moorden door een scheuring in het belangrijke drugskartel Cartel Jalisco Nueva Generación (CJNG), die de onderwereld in de stad controleert en die stad ook als thuishaven heeft.

Studenten

De moord op een groep studenten die daarna in zuur werden opgelost maakte onderdeel uit van dat geweld. De actie was waarschijnlijk een vergissing omdat de studenten waren aangezien voor leden van het “Nueva Plaza-kartel”, de groep die zich heeft afgescheiden van het CJNG. Alleen in de eerste week van juli zijn er in de stad 13 mensen doodgeschoten als gevolg van het geweld tussen de twee groepen. In Guadalajara waren de spanningen al opgelopen sinds eind mei een mislukte aanslag werd gepleegd op voormalige topman van het plaatselijke Openbaar Ministerie.

Narcobloqueo’s

De afgelopen maanden blokkeren criminelen regelmatig ’s nachts doorgaande wegen in de deelstaat Jalisco. Dat doen ze door bussen of vrachtwagens in brand te steken. Ook dat heeft te maken met de strijd tussen de criminele organisaties omdat de groepen er hun territorium (“plaza“) mee markeren. Een plaza is een gebied waar de drugshandel en andere illegale activiteiten worden gedomineerd door een bepaalde groep.

Volgens bronnen van de website Insight Crime behoorden veel leden van het Nueva Plaza-kartel voorheen tot het CJNG. De vermoedelijke leider, Carlos Enrique Sánchez, alias “El Cholo”, was ooit vertrouweling van CJNG-baas Nemesio Oseguera Cervantes (“El Mencho”). De scheuring zou zijn ontstaan in maart 2017, nadat El Cholo “El Colombiano” (een financiële man van het CJNG) zou hebben laten vermoorden in de badplaats Puerto Vallarta. Eind mei werd de vrouw van El Mencho aangehouden voor witwassen.

Chapo

Anders dan grotere kartels als CJNG is het Nueva Plaza-kartel niet verwikkeld in grootschalige internationale drugshandel maar vooral actief in de straathandel in delen van de deelstaat Jalisco. Overigens zou het grootste netwerk in Mexico, het Sinaloa-kartel, Nueva Plaza steunen om zo rivaal CJNG te bestrijden.

Hoewel afkomstig uit een andere (noordwestelijke deelstaat, Sinaloa) had dat kartel vroeger een flink deel van de “plaza” Guadalajara in handen. Joaquin “El Chapo” Guzman begon zijn carrière door een pact te sluiten met het hoofd van het toenmalige Guadalajara-kartel, dat hij later overvleugelde.