Gewelddadig duo: 16 en 12 jaar cel

Antonio van der P. (26) en Enise B. (20) zijn veroordeeld tot respectievelijk 16 jaar en 12 jaar cel. Het Openbaar Ministerie had voor de rechtbank in Assen 16 en 14 jaar geëist. De rechtbank vindt het duo schuldig aan aan onder meer poging tot doodslag, diefstal, zware mishandeling, ontvoering en afpersing.

Psychische problemen

De twee trokken ruim een jaar geleden een spoor van geweld door Nederland. Ze begonnen in Drenthe en eindigden in Duitsland. De rechtbank rekent de twee zwaar aan dat ze ‘een ernstige, diepe en vaak ook vernederende inbreuk gemaakt op lichamelijke en geestelijke integriteit van de slachtoffers. Een aantal slachtoffers ondervindt nog steeds psychische problemen en is zelfs nog onder behandeling.

Medeplegen

Het verliefde stel was niet in de rechtbank aanwezig om de uitspraak aan te horen. Voor het meisje is de straf lager dan de eis. De rechtbank zegt niet altijd te kunnen bewijzen dat zijn bewust samenwerkte met haar vriend. Zo kan ze niet in alle gevallen worden veroordeeld voor medeplegen. In één geval heeft ze volgens de rechtbank medeplegen van poging tot doodslag begaan terwijl ze niet gestoken heeft. Antonio stak in Meppel een vrouw in haar lies om haar pincode te krijgen. Enise sloeg de vrouw wel met een pan op het hoofd. De rechtbank schrijft dat het niet van belang is dat Enise niet zelf stak.

De rechtbank vindt beide verdachten volledig toerekeningsvatbaar. Er moet 105.000 euro aan schadevergoeding aan de slachtoffers worden betaald. Vonnis van Antonio en vonnis van Enise.

Eerdere berichten:

De slachtoffers van de rovers

Antonio en Elise zijn ‘niet onmenselijk’

Duo gaat meewerken aan onderzoek

‘Bonnie en Clyde’ bekennen rooftocht

Gangsterpaar wordt uitgeleverd

Alle geweld tweetal op een rij