Drie dodelijke slachtoffers bij schietincidenten in Rotterdam (UPDATE 7)

In Rotterdam hebben donderdagmiddag meerdere schietincidenten plaatsgevonden, waarbij drie mensen om het leven zijn gekomen, aldus de politie. Bij een schietpartij in een woning overleed een vrouw van 39, haar dochter van 14 raakte zwaargewond. Zij is in de avond in een ziekenhuis overleden. Daarna werd er geschoten in een klaslokaal van het Erasmus MC. Een 43-jarige docent werd doodgeschoten. Niet veel later is er op straat een 32-jarige Rotterdammer opgepakt. De politie gaat ervan uit dat hij de schutter is geweest.

Beeld: de Dienst Speciale Interventies (DSI) is ter plaatse bij het Erasmus MC in Rotterdam, nadat daar een persoon is neergeschoten. Foto: Joey Bremer – JB Media.

De verdachte is een bekende van de politie en student geneeskunde aan het Erasmus MC. Hij is eerder veroordeeld voor dierenmishandeling. Het gaat om de 32-jarige Fouad L.

Hij stichtte ook brand in het EMC, die was rond half zes ’s avonds geblust.

Eerdere informatie:

Schoten in ziekenhuis

Mensen voor een gebouw van het Erasmus MC aan de Rochussenstraat laten aan de zender Rijnmond weten dat er op de vierde etage geschoten is. De dader zou nog binnen zijn. ‘Daarom is het arrestatieteam met kogelwerende vesten en getrokken pistolen naar binnen gegaan. Het team van de politie gaat alle kantoren af en zegt de mensen naar buiten te gaan.’

Mensen liepen vanuit het pand met de handen omhoog naar buiten, waar meerdere politie-eenheden aanwezig zijn.

Er wordt op het plein gezegd dat er een docent zou zijn neergeschoten. Er is bevestigd dat er in een lokaal is geschoten. Een persoon is gewond.

Tweede locatie

Het andere schietincident was bij een woning aan het Heiman Dullaertplein in Rotterdam-West. Hierbij raakte een 14-jarig meisje gewond. Zij is in de avond in een ziekenhuis overleden.

De twee locaties zijn een kilometer van elkaar verwijderd, in het centrum van Rotterdam, en Delfshaven.

De politie op Twitter:

Rond 14.25 kregen wij meerdere meldingen van een schietincident in de omgeving van de Rochussenstraat/Heiman Dullaertplein/Dr. Molenwaterplein. We zijn met meerdere eenheden ter plaatse. Zodra er meer informatie is delen wij dat.

En:

Op dit moment is de DSI het gebouw van het EMC aan het controleren, de verdachte is nog niet aangehouden en de DSI kijkt of hij eventueel binnen in het EMC is.

De verdachte van de schietpartijen zou gevlucht zijn in gevechtskleding, mogelijk op een motor. In de stad zijn overal speciale politie-eenheden te zien, ook hangt er een helikopter boven de stad.

Volgens de politie heeft de vluchtende persoon een handvuurwapen. Zijn signalement volgens de politie: lang, met zwart haar, midden 20, met een rugzak en koptelefoon. De politie meldt op X, voorheen Twitter, naar hem uit te kijken. ‘Ziet u hem, bel 112.’

Aanhouding

Inmiddels circuleren er foto’s van een aanhouding van een man door een arrestatieteam, en die van een mogelijke brand in het onderwijscentrum bij het Erasmus MC.

Meerdere studenten geven bij het AD aan dat er een docent is neergeschoten, en dat zijn in levensgevaar zou zijn.

Bij de woning waar ook is geschoten, zijn twee mensen gewond geraakt, waarvan een volgens de krant is gereanimeerd. Dat was tevergeefs. De persoon is overleden.

Dodelijke slachtoffers

Inmiddels is duidelijk dat een 32-jarige Rotterdammer in verband met het geweld is aangehouden, onder het helikopterdek van het ziekenhuis. De politie bevestigt dit in een bericht op X, voorheen Twitter: ‘Zijn mogelijke rol en betrokkenheid bij de schietincidenten wordt onderzocht.’

Een woordvoerder van de politie sluit niet uit dat er in het ziekenhuis door de dader meer slachtoffers zijn gemaakt.