Robert Dawes overgeleverd in mega-cokezaak (VIDEO)

De Spaanse autoriteiten hebben Robert Dawes (44) overgeleverd naar Frankrijk. Hij wordt daar berecht voor een transport van 1,3 ton cocaïne. Hij is vorige maand aangehouden Benalmádena aan de Costa del Sol, aldus Europol. Video van de inval bij Dawes na de break.

Charles de Gaulle

De Guardia Civil heeft Dawes op 12 november aangehouden omdat er een Europees Arrestatiebevel tegen hem liep. De cocaïne is door de Franse narcoticabrigade OCRTIS in september 2013 gevonden. De drugs waren verstopt in koffers die waren geladen op een Frans vliegtuig dat vanuit de Venezolaanse hoofdstad Caracas was aan gekomen op Parijs, Charles de Gaulle. Het was een recordvangst voor coke-vervoer in een vliegtuig in Europa.

Robert Dawes was een contact van de Amsterdamse crimineel Gwenette Martha die in 2014 werd doodgeschoten in Amsterdam. Volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie gaf Dawes opdracht voor de moord (in 2002) op de Groninger onderwijzer Gerard Meesters, wiens zus een conflict had met Dawes maar zelf niets met drugshandel had uit te staan. Martha is veroordeeld voor een eerdere bedreiging van Meesters.

Zeiljacht

Het onderzoek naar Dawes is gedaan in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Portugal. De Guardia Civil nam ruim 950.000 euro in beslag. In juli 2014 is er 167 kilo cocaine in Portugal gepakt, die vanuit Zuid-Amerika was aangekomen op het zeiljacht Gloria of Grenada. De bemanning en andere betrokkenen zijn onlangs veroordeeld in Lissabon.

Verder heeft Spaans-Italiaans onderzoek geleid tot 32 arrestaties in Spanje en 4 in Italië, onder meer van een maffia-groep. Er zijn 40 onroerende goederen in Spanje in beslag genomen, ter waarde van 8 miljoen euro en 1,3 miljoen euro in cash.