Gezochte Colombiaan uitgeleverd aan NL

De wegens drugshandel internationaal gezochte Colombiaan Rafael Ivan Z.C. is dit weekend uitgeleverd aan Nederland. Onder begeleiding van de koninklijke marechaussee kwam Z.C. zaterdagmorgen vanuit Colombia via Panama aan op Schiphol. De Colombiaan werd jarenlang door Nederland, Italië en Spanje gezocht in verband met een coketransport van 2750 kilo in 2006.

De 57-jarige verdachte is in maart 2012 aangehouden in Colombia in afwachting van zijn uitlevering. In Nederland is Z.C. naar voren gekomen in een megazaak van het Landelijk Parket. Hij zou een onmisbare schakel zijn tussen de Colombianen en misdaadorganisaties in Europa.

De Spaanse autoriteiten zoeken Z.C. vanwege onder meer zijn betrokkenheid bij een drugstransport in 2006, waarbij 2750 kilo cocaïne in beslag werd genomen. Ook de Italiaanse justitie brengt Z.C. in verband met internationale drugshandel. Hij zou als tussenpersoon hebben opgetreden tussen de maffia en Zuid-Amerikaanse drugshandelaren.

De verdachten in het Nederlandse onderzoek ontmoetten in 2009 Z.C. in Colombia en Venezuela. Bij deze besprekingen ging het vooral om de verscheping van partijen cocaïne via West-Afrika naar West-Europa. Het Nederlandse onderzoek richtte zich op de internationale handel naar Nederland en het witwassen van grote geldbedragen.