Gifmengster Ada S. bekent verzekeringsfraude

Ada S., de vrouw die wordt verdacht van het vergiftigen van twee voormalig echtgenoten, heeft bij de politie bekend verzekeringsfraude te hebben gepleegd. Dat bleek woensdag tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak bij de rechtbank in Leeuwarden. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt S. daarnaast van brandstichting en valsheid in geschrifte.

Op de vraag van de rechter of ze de levensverzekering voor haar echtgenoot zelf had ingevuld antwoordde S. met ‘dat klopt’. Ook vervalste ze een handtekening van haar man. Zo keerde de verzekering na de dood van haar tweede echtgenoot 250.000 euro uit.

Dat is het maximale bedrag voor de verzekeraar waarvoor geen medische keuring voor nodig is. Het bedrijf heeft aangifte gedaan van valsheid in geschrifte en eist het uitgekeerde bedrag terug.

Twijfels dood

De familie van de tweede man van S. twijfelde ook aan de doodsoorzaak van de man. Zo zou S. na de dood van haar tweede echtgenoot hebben gezegd: ‘Heerlijk nu ben je er niet meer. Nu is dat bekje voorgoed dicht.’ S. ontkent dat ze deze woorden heeft uitgesproken.

Naast de familie van de tweede echtgenoot hadden ook de vader en stiefmoeder twijfels bij de doodsoorzaken van beide echtgenoten. Dat was voor de politie en het OM aanleiding om een onderzoek te starten.

Vriend #3

Tijdens de rechtszaak bleek dat haar zoon ook twijfels had over de gang van zaken rond de dood van haar tweede man. De zoon zei dat hij het gevoel had de nieuwe vriend van zijn moeder te moeten waarschuwen na een brandstichting in zijn woning. Hij zei: ‘Ik had het gevoel dat ik die nieuwe vriend moest waarschuwen. Zijn huis brandde af, zijn leven stond volledig op z’n kop. Ik dacht: daar gaat ze weer.’

Giftige stoffen

Justitie heeft op de computer van S. gevonden dat ze regelmatig zocht naar giftige stoffen. Ze zou ook op internet gezocht hebben met zoektermen als ‘diazepam’, ‘codeïne overdosis’, ‘grafstuk met bloemen’ en ‘novarapid, dodelijk’. Volgens S. waren dat werk gerelateerde zoekopdrachten en maakte haar tweede echtgenoot ook regelmatig gebruik van haar computer en hij logde dan in onder haar account.

Zwijgrecht

Ada S. maakt tijdens de rechtszaak deels gebruik van haar zwijgrecht. De rechters in de zaak reageerden verbaasd. ‘Bij de politie heeft u gezegd dat u op enkele vragen bij de rechter antwoord zou geven.’ S. maakt tijdens de behandeling van de zaak wel aantekeningen. Haar advocate Mirjam de Vilder maakte aan het begin van de zitting bekend dat S. niet ingaat op vragen van de rechtbank en dat ze wel een algemene schriftelijke verklaring voor zal lezen.

Voor de rechtszaak zijn twee dagen uitgetrokken. Woensdag wordt de tenlastelegging door het OM uitgesproken en donderdag zal justitie de strafeis tegen S. formuleren.

Meer over seriemoordenaars in het boek Seriemoordenaars in Nederland.