Van Gogh-rover verdacht van afpersing

Henk B., de man die samen met Okkie Durham in 2002 het Van Gogh museum beroofde, zit opnieuw vast. Hij wordt verdacht van afpersing van een bedrijf in Lisse. B. zou daarbij hebben samengewerkt met een Satudarah-lid. ‘Let op je knieschijven’, was de boodschap van de afpersers.

Op 24 november 2016 verschijnen bij bandenfirma Bandeko in Lisse twee mannen aan de deur. Henk B. en een man met een leren jasje van motorclub Satudarah. De twee komen niet voor een paar nieuwe banden onder hun motorfiets, maar ze eisen van de aanwezige bedrijfsleider een bedrag van 14.000 euro.

Schuld

De mannen beweren een schuld te hebben overgenomen die het bandenbedrijf zou hebben. Maar volgens de directeur van het bedrijf, bestaat die schuld helemaal niet. ‘Ik was zelf op vakantie, maar collega’s waren er bij. Die twee hebben van alles geroepen maar er was geen vordering’, zegt directeur Rien de Bruin desgevraagd tegen Crimesite.

Bandeko in Lisse

Geweld

Henk B. en zijn mede-verdachte dreigen vervolgens met grof geweld. Ze roepen:

Let op je knieschijven. Als dat niet werkt sla ik ook je kop van je romp. Dat wil je echt allemaal niet. Je weet niet waar we allemaal toe in staat zijn. Je wil niet met ons te maken hebben. Satudarah kan hele nare dingen doen. Als dat niet werkt, komen we even met meer gasten terug.

Telefonische bedreiging

De bandenfirma weigert de afpersers te betalen. Een maand later, de dag voor kerstmis, wordt de bedrijfsleider gebeld door Henk B., die zegt:

Ik weet je te vinden, ik weet je vrouw te vinden en je kinderen. Je kan aangifte doen, het maakt ons niet uit want dat doet ons niks. Als ik kom, kom ik niet alleen.

En hij stuurt ook nog een SMS:

Je vriend net gesproken waar je mee sprak net. Niet willen betalen is FIJNE FEESTDAGEN THUIS.

Henk B. wordt ook verdacht van verboden wapenbezit. Bij zijn aanhouding werd een ploertendoder aangetroffen. B. werd in 2004 voor de roof van twee schilderijen uit het Van Gogh museum veroordeeld 3,5 jaar gevangenisstraf en een schadevergoeding van 350.000 euro. De zaak was dit jaar opnieuw in het nieuws omdat de gestolen schilderijen terug werden gevonden bij de maffia in Napels. En mede-dader Okkie Durham deed voor het eerst een uitgebreide bekentenis in een tv-documentaire. Daarin onthulde hij ook de rol van Henk B. bij de roof.

In de afpersingszaak is door het Openbaar Ministerie in Den Haag nog geen eis bekend gemaakt. Een inhoudelijke zitting volgt op 13 oktober. De advocaat van Henk B., Jan Huibers, reageerde niet op ons verzoek om commentaar op de zaak.

Zie ook:

Arrestatie dreigt voor schilderijendief Okkie

Van Gogh dief dook onder bij Kluivert

Van Gogh dief bekent alsnog (VIDEO)