‘Gokmaffia Curaçao kocht geheime dienst om’

Voormalig minister van Financiën op Curaçao George Jamaloodin (foto) wordt ervan verdacht een voormalige topfiguur van de geheime dienst VDC te hebben omgekocht. Dat blijkt uit sms-berichten die zijn verstuurd tussen de politici en de medewerker van de VDC. Jamaloodin is de halfbroer van een omstreden gokbaas op de Nederlandse Antillen.

Tweede Kamerlid Ronald van Raak heeft documenten van de geheime dienst in handen waaruit blijkt dat er intern onderzoek is gedaan naar Lawrence Pietersz, voormalig hoofd van de afdeling interne en externe beveiliging van de geheime dienst van Curaçao. Onder meer zijn sms-verkeer is onderzocht.

Screeningsresultaten

Daaruit bleek dat Pietersz is omgekocht Jamaloodin (foto), die later minister van Financiën zou worden. Jamaloodin was eerder verdachte in de zaak rond de moord op oppositieleider Helmin Wiels, net als zijn halfbroer, gokbaas Robbie Dos Santos.

De smsjes tussen de twee zouden onder meer zijn gegaan over screeningsresultaten en een verzoek tot een screening, zonder dat het hoofd van de dienst daar iets van wist. Ook zou er informatie zijn doorgespeeld over personen die aangehouden zijn.

Tegenprestatie

Uit het sms-verkeer zou ook blijken dat Pietersz een lening bij Jamaloodin had uitstaan. Hij had schuld en vroeg per sms of hij wat geld kon lenen van Jamaloodin, die toezegde het geld te lenen; zelfs meer dan waarom Pietersz vroeg. Dat maakt hem volgens het interne onderzoek gevoelig voor omkoping.

Later vraagt Jamaloodin om informatie over de eigenaar van een beveiligingsbedrijf. In het verslag van het interne onderzoek van de VDC meldt dat deze berichtjes duidelijk maken dat Pietersz tegenprestaties leverde. Ook zou Jamaloodin gebruik hebben gemaakt van het netwerk van Pietersz binnen de douane.

Pietersz en de premier

Pietersz had bovendien regelmatig contact met voormalig premier Gerrit Schotte, die zelf inmiddels ook van een en ander verdacht wordt en mogelijk contacten heeft met de Italiaanse maffia.

Bij het overleg tussen Pietersz en Schotte zou Francesco Corallo aanwezig zijn geweest. Hij wordt gezien als lid van de Italiaanse maffia. Schotte zou ook nauwe banden hebben met gokbaas Robbie Dos Santos.

Lees ook:

De AIVD en de corruptie op Curaçao

Zorgen over corruptie veiligheidsdienst Curaçao