De prijs van de verdachte Gonsalves

Regenten zijn ambtenaren die het beste met u voor zeggen te hebben, het altijd beter weten en de baas zijn, maar eigenlijk geen aandacht voor de burger hebben. Wijlen Pim Fortuijn bestreed de regentenmentaliteit als eerste te vuur en te zwaard. Maar dezer dagen verkettert iedereen, zelfs PvdA en CDA – toch regentenpartijen bij uitstek – in ieder geval met de mond het regentisme. 

Watsnukeburt?

Door Wim van de Pol.

De gemeente Amsterdam krijgt de Mr. Gonsalves-prijs uitgereikt, voor het Emergo-project. U weet, dat is het “schoonveegproject” van de Amsterdamse Wallen. Ramen en deuren sluiten van die bordelen! De gemeenten wil nu echt de gedwongen prostitutie te lijf. En nee, het is geen fatsoensrakkerij of een burgerlijke neiging tot vuiligheid onder de mat vegen. 

Maar dat alles weten we nog niet zeker, doordat het project nog geenszins succesvol is afgesloten.

Of de Wallen erop gaan verbeteren is nog maar de vraag. Of de gemeente Amsterdam het kan betalen valt nog te bezien, een solide begroting is nog in de maak. En of de gemeente in de strijd tegen de mensenhandel kan voorkomen dat gedwongen prostitutie binnenkort niet bijvoorbeeld op de Theemsweg, de Ruysdaelkade of als escort in een Bastion-hotel weer op zal duiken? We zullen zien. 

Maar voor PvdA-wethouder Lodewijk Asscher kan het project natuurlijk niet mislukken, daarom krijgt hij nu al een prijs.

En dan deze Mr. Gonsalves, wiens naam verbonden is aan een prijs. Wie was hij?

Deze Gonsalves (1932-2002, in de wandeling ook wel Gun Salvo’s genoemd) was een Nederlands koloniaal bestuursambtenaar in Nederlands-Nieuw-Guinea en later procureur-generaal voor zware georganiseerde misdaad in Nederland. 

Over de doden niks dan goeds natuurlijk, maar aan deze deze regent “Gun Salvo’s” of “Godzelves” kleefden toch wel een paar vlekjes.

In kolonie Nieuw Guinea moest hij de vrede handhaven tussen stammen die nog zo’n beetje in het stenen tijdperk leefden, met kannibalisme en al. Voor Gonsalves een reden om de boel daar hardhandig “schoon te vegen”. Hij deed martelingen, brandstichtingen, en schoot twee verdachten “op de vlucht” neer.

In 1960 pleitte deze topjurist ervoor 50 gevangenen gewoon te executeren. Gewoon, zonder proces, omdat het moest. De hoogste ambtenaar in de kolonie stelde daarom maar eens een onderzoek in naar deze Gonsalves. Het werd niks, hij ging toch op verlof. Na terugkeer in Nederland werd Gonsalves echter wel Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 

Zo gaan Nederlandse regenten om met hun mede-regenten. Lees hier wat voor een held deze misdaadbestrijder was, op de website van Gonsalves-prijs. Wel lovende woorden over de ‘ferme’ aanpak van allerlei “misdaad”, niets over Nieuw Guinea.

In plaats van deze verdachte voor de rechter te brengen maakten de Nederlandse regenten hem procureur-generaal in Den Bosch. Daar zorgde hij er goed voor dat het “kastje“, waar stukken over kindermisbruik door katholieke priesters ge-doofpot werden, gesloten bleef en dat er niets mee gebeurde.

De regent wist wel wat goed was voor zijn onderdanen.

En na zijn verscheiden werd zijn naam gegeven aan een prijs die projecten beloont die de Nederlandse samenleving verbeteren.

De Nationale innovatieprijs voor de Rechtshandhaving krijgt de gemeente Amsterdam dus een beetje uit naam van wetshandhaver en regent R.A. Gonsalves. Moet je daar trots op zijn? De prijs kwam uit handen van een andere ex-procureur-generaal, de regent Arthur Docters van Leeuwen: ‘Arthur wil later graag naar Den Haag’, zei zijn moeder al vertederd over haar piepkleine Arthurtje. 

De prijs krijgt ook applaus van de – onafhankelijke – Nederlandse rechters. Zij zien noodzaak om de uitreiking op de officiële website van de Rechtspraak toe te juichen. Daar juicht het van: ‘Amsterdamse crime fighters winnen Gonsalvesprijs 2011’.

Ook de Nederlandse rechters hebben een speciaal plekje in hun hart voor Rolph Gonsalves, kennelijk. Net als minister Opstelten (VVD), die Amsterdam een pluim gaf, en de jonge collega-regent Lodewijk Asscher (PvdA) een aai over de bol.

Politieke partijen doen er niet toe als de Nederlandse regenten elkaar lekker over de buik wrijven, met deze Gonsalves-prijs. Kennelijk willen ze graag in de traditie van Gonsalves staan.

Over de regenten niets dan goeds in Nederland regentenland.