Google mag zoekresultaten crimineel houden

Google hoeft de zoekresultaten over A. van M., die werd veroordeeld voor het uitlokken van een huurmoord, niet te verwijderen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald. Het Europees Hof stelde eerder dat iedereen het recht heeft om vergeten te worden en dat zoekmachines daarom soms resultaten moeten wissen.

Van M. eiste daarom dat Google links naar sites waarop zijn veroordeling stond verwijderde. Hij werd in 2012 veroordeeld tot zes jaar celstraf. Het Europees Hof stelde dat informatie alleen verwijderd kan worden als die ‘buitensporig’ of ‘onnodig diffamerend’ (belasterend) is, en volgens de rechtbank heeft Van M. niet voldoende hard gemaakt dat dat het geval was. Negatieve publiciteit rondom een veroordeling zou juist ‘blijvend relevant’ zijn.

Peter R. de Vries

Daarnaast klaagde Van M. ook over de automatische aanvulling als zijn naam wordt ingetikt op Google, die dan de suggestie geeft om ‘Peter R. de Vries’ aan de zoekopdracht toe te voegen. De Vries maakte in 2012 een aflevering over de zaak van Van M.

Volgens de rechter is de koppeling tussen de naam van Van M. en de uitzending van De Vries ‘niet irrelevant of onlogisch’, en Google hoeft de aanvulling ook niet te verwijderen.

Uitzending verbieden

Twee verdachten in de huurmoord-zaak probeerden in 2012 de uitzending van Peter R. de Vries tegen te houden met een kort geding. De rechter bepaalde dat niet alle beelden mochten worden uitgezonden, maar in hoger beroep wees de rechter dat af. De uitzending werd daarom alsnog uitgezonden.

Lees meer over de zaak van Van M.:

6 jaar voor huurmoord op escortbaas