Google helpt de politie, met mate

Google honoreert in Nederland steeds vaker verzoeken van politie en inlichtingendiensten om gegevens over gebruikers te verstrekken. Dat blijkt uit het Google Transparancy Report. Google legt in Nederland sinds juli 2010 op verzoek van de autoriteiten data van gebruikers over. In het eerste half jaar dat geregistreerd werd (juli-december  2010) werden 67% van de verzoeken gehonoreerd, daarna daalde het tot 48%, maar daarna is het gestegen tot 76% in het eerste halfjaar van 2012. 

In dat half jaar heeft Google over 59 gebruikers informatie geleverd aan Nederlandse overheidsdiensten, 19 verzoeken zijn afgewezen. Het aantal verzoeken in absolute zin stijgt licht.

Google hanteert voorhet verstrekken van gegevens een aantal criteria, aldus de juridische baas van de firma op een blog.

  1. Ze moeten aan de wet- en regelgeving van het betreffende land voldoen, er moet een rechterlijke machtiging zijn.
  2. Google probeert “te brede” verzoeken bij te stellen.
  3. Indien mogelijk worden gebruikers op de hoogte gebracht.

Dat laatste is natuurlijk soms niet mogelijk in verband met het onderzoeksbelang en dan geeft Google gehoor aan dat verzoek van de autoriteiten.

Hier alle cijfers voor Nederland:

In Nederland zijn alle bedrijven die een communicatie ter beschikking stellen verplicht om mee te werken aan afluisteren en aftappen van data. Voor giganten als Google Microsoft (en Skype) ligt dat ingewikkelder. De Nederlandse overheid voert met deze bedrijven vertrouwelijk overleg over de overdracht en aftappen van informatie. Of ook bijvoorbeeld e-mails worden overgedragen is niet duidelijk, maar waarschijnlijk is dat wel, gezien de tapcultuur hier in Nederland. 

In de Verenigde Staten ligt die cultuur anders. Daar is telefoons tappen nog altijd veel moeilijker dan in Nederland en in absolute zin gebeurt dat ook veel minder vaak, net als e-mails tappen. Sinds 9/11 is het in de Verenigde Staten wel gemakkelijker geworden om privégegevens op te vragen. De FBI kan zogeheten National Security Letters sturen waardoor bedrijven verplicht zijn allerlei gegevens over te dragen, zonder rechterlijke toetsing. 

Als Google in de VS de inhoud van e-mails wil opvragen gaat dat volgens deze procedure.

Zie ook een bericht over 2011.