Meteen naar de content
24 april 2012

Fiscus voor ruim 6 miljoen opgelicht

goud2Het Openbaar Ministerie heeft maandag voor de rechtbank in Den Haag een gevangenisstraf van vier jaar geëist tegen een goudhandelaar die voor ruim 6 miljoen euro aan belasting heeft ontdoken. De man wordt verdacht van het opmaken van valse inkoopfacturen, valse belastingaangiften en witwassen van belastinggelden.    

Uit strafrechtelijk onderzoek door de FIOD is gebleken dat de verdachte flinke btw-bedragen niet bij de fiscus heeft aangegeven. Een groot aantal verkoopfacturen werden niet in de administratie opgenomen en er werden op grote schaal inkoopfacturen vervalst, waardoor er ten onrechte btw-aftrek werd verkregen.

De Telegraaf schrijft het volgende over deze zaak in de papieren versie van dinsdag:

Een Iraakse handelaar in sloopgoud heeft vanuit de Haagse regio op gewiekste wijze jarenlang de Belastingdienst opgelicht en zo vermoedelijk 6,4 miljoen euro in zijn zak gestoken.

Door inkoopfacturen te vervalsen en verkoopbonnetjes achter te houden verdiende hij miljoenen euro’s, bleek gisteren voor de Haagse rechtbank. Omdat onduidelijk is wat er met het geld is gebeurd, vreest het openbaar ministerie dat de staat naar het geld kan fluiten.

Over het edelmetaal dat hij weer doorverkocht, ving hij btw van de inkoper die hij eigenlijk moest afdragen. Na onderzoek van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) bleek echter dat hij een groot deel van de verkoopfacturen achter hield en zo dus ook deze omzetbelasting in eigen portemonnee kon steken.

Justitie kwam de man op het spoor toen iemand uit zijn gemeenschap aangifte tegen hem deed. De verdachte zou een sieraad gekocht hebben maar nooit hebben betaald.

Uit het onderzoek van de FIOD bleek later dat hij bij een drukker valse factuurblokken had laten opmaken die hij gebruikte voor honderden nepfacturen. Telefoonnummers van de zogenaamde eigenaren waren buiten gebruik, rekeningnummers bestonden niet en geen van de bedrijven waar Al S. zijn sloopgoud inkocht stond ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ook werd duidelijk dat de handelaar van wie hij in 2006 goud ingekocht zou hebben al een paar maanden was overleden terwijl zij volgens de papieren nog voor tonnen zaken hadden gedaan.

Toen de Belastingdienst in 2008 bepaalde dat er over sloopgoud geen btw meer betaald diende te worden vertrok de man met de noorderzon. ‘Hieruit kunnen we concluderen dat de goudhandel slechts bijzaak was. Het ging hem om de belastingfraude’, aldus de officier van justitie gisteren. Uiteindelijk werd hij vorige zomer in Marokko aangehouden, dat hem in december vorig jaar aan Nederland uitleverde.

Zelf gaf Al S. gisteren toe dat hij goud ‘onder de tafel’ had ingekocht en valse facturen had opgemaakt. Hij verklaarde echter dat dit was om zijn schulden af te betalen.

De officier betwijfelt dit echter ten zeerste. Volgens haar is er geen enkel bewijs gevonden dat hij schulden had. Bovendien leefde hij al jaren in Marokko zonder te werken. Reisde hij om de drie maanden dat land uit om zijn visum te kunnen verlengen en maakte hij vanuit Egypte tienduizenden euro’s over aan zijn broer.

De Belastingdienst probeert het geld terug te vorderen maar vooralsnog is er geen cent overgemaakt. Uitspraak: maandag 7 mei.

Wil je opvallen?
We hebben nog plek.
Claim
Wil je opvallen?
We hebben nog plek.
Claim

Help ons ...

elke dag nieuws en context over crime te brengen.

Doneer aan Crimesite

Werkt de knop niet? Klik dan op Tikkie om je donatie te doen.