Goudinkomsten staatskas Suriname spoorloos

De Surinaamse regering heeft de afgelopen jaren honderden miljoen euro’s aan inkomsten uit goudroyalty’s niet verantwoord op de begroting. Dat blijkt uit onderzoek van De Volkskrant. Het betreft onder meer royalty’s die de Canadese goudwinner Iamgold vanaf 2004 aan de staatskas heeft afgedragen. Op de begrotingen tot en met 2011 die zijn voorgelegd aan het Surinaamse parlement zijn ze onvindbaar. Dat zou kunnen duiden op verduistering door corrupte ambtenaren of politici.

De Volkskrant schrijft dat het ook kan komen door een slechte boekhouding. Het Surinaamse ministerie van Financiën wilde niet ingaan op vragen van de verslaggever over de goudinkomsten van de Staat door de huidige en vorige regering van premier. Evenmin wilde de Centrale Bank van Suriname commentaar geven.

1,5 miljard aan goud 

Suriname is voor haar inkomsten afhankelijk van mineralen en grondstoffen die in het land worden gewonnen. Dat is vooral goud, olie en aluminium en in mindere mate houtkap. De waarde van het gewonnen goud bedroeg volgens het ministerie van Financiën in 2011 ruim 1,5 miljard dollar (1,12 miljard euro). Het Canadese mijnbedrijf Iamgold, dat als enig internationaal bedrijf een goudmijn exploiteert in de provincie Brokopondo. De rest van het goud wordt opgedolven door kleine en middelgrote goudbedrijven die grotendeels in Surinaamse handen zijn.

Alle producenten moeten 2 tot 4% van de opbrengst afdragen aan de Surinaamse staat. Maar dit bedrag is onvindbaar op de begroting.

Concessies

Waar dit geld is gebleven, is een raadsel. Iamgold betaalde naar eigen zeggen tussen 2007 en 2011 ruim 115 miljoen dollar (82 miljoen euro) aan royalty’s, naast 345 miljoen aan andere belastingen en dividend. In 2010 en 2011 bedroegen de royalty’s respectievelijk 32,2 en 35,7 miljoen dollar. Een dergelijk bedrag moeten de de kleinere bedrijven ook hebben afgedragen.

Crimesite voegt daaraan toe dat het sjoemelen met concessies voor winning van grondstoffen door Surinaamse politici geen onbekend verschijnsel is. In de regering van president Jules Wijdenbosch kregen vooraanstaande Surinamers concessies voor houtkap of goudwinning toegespeeld.