Greg R. draait al tientallen jaren mee

De woensdag opgepakte crimineel Greg R. is een echte familieman die bijna tien kinderen verwekte bij verschillende vrouwen. Hij is sinds de jaren zeventig actief in de drugshandel, vanuit Amsterdam.

Amerikaanse legerbases

Hij transporteerde onder meer drugs die hij verkocht op de Amsterdamse Wallen ook naar Duitsland, onder meer naar de nabijheid van toenmalige Amerikaanse legerbases, bij Wiesbaden, Mannheim en Hanau, aldus een bekende van R..

Zijn zoon Jesse raakte in de jaren negentig verwikkeld in een achtervolging door de politie die leidde tot een schietpartij bij Vinkeveen waarbij Jesse R. levensgevaarlijk werd verwond, en daarna permanent een kogel in zijn lichaam moet dragen. Jesse R. zei dat er geschoten werd op het moment dat hij zijn handen omhoog wilde doen om zich over te geven.

Aan het einde van de jaren negentig liep het Speed-onderzoek, waarin Greg R. hoofdverdachte was. Hoewel justitie steeds probeerde hem voor de handel in hard drugs veroordeeld te krijgen is dat toen niet gelukt. Er volgde in dat Speed-onderzoek wel een veroordeling voor softdrugs. R. heeft goede connecties in Zuid-Amerika, ook al omdat twee van de vier moeders van zijn kinderen daar geboren werden. R. vestigde zich lange tijd in Vinkeveen.

Jesse

De inmiddels voor onder meer witwassen en overvallen veroordeelde Amsterdamse crimineel Danny K. werd op jonge leeftijd door Greg R. opgenomen in de familie. Zoon Jesse R. zit een levenslange straf uit voor het plegen van liquidaties, na het Passage-proces. Ook een andere zoon van R. is veroordeeld geweest.

Fred Ros

Na zijn vrijlating uit detentie voor de Speed-zaak ging R. aan het werk bij een vastgoedbedrijf. Dat was in het kader van zijn vervroegde invrijheidstelling. De politie verdacht R. van het hebben van zakelijke relaties met dit bedrijf Smart Vastgoed bv. De voor moord veroordeelde kroongetuige Fred Ros kreeg via R. een villa te huur aangeboden, die weer werd gehuurd van actrice Katja Schuurman. In deze villa blek een flinke voorraad vuurwapens te liggen toen de politie er binnentrad na de arrestatie van Ros in januari 2003 voor wapenbezit. R. zat hiervoor enige tijd vast maar werd niet veroordeeld.

Joegoslaven

In (onder meer) onderzoeken “Paars” en “Blauw” werkte justitie begin 2003 aan de ontrafeling van een handel in onder meer amfetamine waar een groepje Joegoslaven bij betrokken was. Er ontstond een conflict tussen Greg R. en Joegoslaven als “Bare” en” Mika” over een emmer amfetamine die van slechte kwaliteit zou zijn. De politie had een flinke serie taps lopen, zodat onder meer Srdjan “Sergio” Miranovic, Alexander Bulatovic, Mirko Vukmirovic en vele anderen te horen zijn, naast Henk Rommy. Bulatovic op 17 mei 2003 geliquideerd in de PC Hoofstraat in Amsterdam, Vukmirovic een half jaar later in Spanje. De politie arresteerde Greg R. in juni 2003 maar er volgde geen veroordeling.

Italië

R. is wel veroordeeld en aangehouden in 2010, voor handel in cocaïne, in Italië en door de rechtbank in Rotterdam. Hij zat enkele jaren vast in Italië en in Nederland maar in 2014 was hij weer op vrije voeten. Hij is ook veroordeeld tot betalen van miljoenen aan ontnemingsvordering.

Bij Caloh Wagoh hebben zich met name vanuit het Haagse criminele milieu veel mensen uit Surinaamse en Antilliaanse kring aangesloten, naast mensen uit het woonwagenmilieu. Sommige leden waren eerder betrokken bij Trailer Trash en de jeugdbende Crips uit Den Haag.

De betrokkenheid van Greg R. bij de liquidatie van Jaïr Wessels is door de politie onderzocht. In die affaire behandelt de rechtbank momenteel de zaken van twee leden van Caloh Wagoh: Rotterdammer Howard K. en Schiedammer Tony de G.. De zaak tegen R. is geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.