‘Groep Martha achter Zaanse liquidatie’ (UPDATE)

Volgens het Openbaar Ministerie zitten leden uit de entourage van Gwenette Martha (foto) achter de liquidatie van crimineel Alex Gillis. Macho of Aleki, zoals Gillis ook wel werd genoemd, werd op 20 februari 2014 in Zaandam doodgeschoten. Justitie denkt dat Gökhan C. (30) en Ilias K. (30) de liquidatie hebben georganiseerd. 

Dat schrijft Het Parool dat aanwezig was bij een pro forma-zitting in de zaak.

Vriendin

Gökhan C. en Ilias K. werden in april van dit jaar gearresteerd.

Gwenette Martha verdacht Alex Gillis ervan dat Macho betrokken was bij verschillende aanslagen op zijn leven. Zo ontsnapte Martha in december 2013 aan een aanslag toen het wapen van een schutter bij een liquidatiepoging weigerde. Alex Gillis werd twee maanden na die mislukte aanslag op Martha doodgeschoten in de Pieter Jelle Troelstralaan in Zaandam, nadat hij ’s ochtends het huis van zijn vriendin had verlaten. Algemeen wordt aangenomen dat de daadwerkelijke schutter van de moord op Gillis Iraniër Massod Amin Hosseini is geweest. Die werd op zijn beurt weer in september 2014 doodgeschoten in de Pisuissehof in Amsterdam-West. Gwenette Martha zelf werd in mei 2014 in Amstelveen doorzeefd met kogels. Alex Gillis was ook een bekende crimineel, die onder andere ramkraken pleegde. Hij zou ook betrokken zijn bij de liquidatie van Redouan Boutaka, in april 2012.

PGP-berichten

Justitie zou de organisatoren van de moord op Gillis op het spoor zijn gekomen door ontsleutelde PGP-berichten uit Blackberry-telefoons. De advocaat van Gökhan C. vindt dat het toestel niet aan haar cliënt kan worden toegerekend, omdat de Blackberry’s regelmatig werden uitgeleend en gebruikt door meerdere personen.

Hink-stap-sprong

De advocaat van Ilias K., Guy Weski, zegt dat K. niet op de plaats delict was en dat hij nooit een opdracht heeft gegeven om Gillis iets aan te doen. Weski tegen Crimesite: ‘Het OM kiest uit legio motieven er eentje uit die met een hink-stap-sprong bij Gillis uitkomt. De redenering is gebaseerd op los zand. Uit het dossier blijkt dat Gillis met meer mensen een appeltje te schillen had. Er zijn alleen maar wat vage pgp-berichten uit een ver verleden zonder dat daarin überhaupt wordt gesproken om Gillis van het leven te beroven. De rechtbank deelde overigens dat standpunt eerder, maar dat is door het gerechtshof teruggedraaid.’

Zowel Bénédicte Ficq, advocaat, van Gökhan C., als Guy Weski vroegen de rechtbank om vrijlating van hun cliënt.