Groningen: cold case-onderzoek met virtual reality-bril

Rechercheurs van de politie in Groningen zullen bij onderzoeken op plaatsen delict van oude moordzaken onderzoek gaan doen met een VR-bril op.

Schoenafdrukken

Volgens het Dagblad van het Noorden worden dan bijvoorbeeld het lichaam van het slachtoffer, schoenafdrukken of de positie van andere voorwerpen op de echte lokatie in virtuele ruimte zichtbaar gemaakt. Zo kan het begrip voor wat er wel en niet gebeurd kan zijn bij de rechercheur verbeteren. Op die manier kunnen ook collega-rechercheurs een reconstructie maken met de inrichting van de ruimte zoals die destijds was.

Vaatstra

Noord-Nederland zou dan de eerste politie-eenheid van Nederland zijn met zo’n virtuele plaats delict-projectie. Het idee is bedacht door een rechercheur die werkte aan de Marianne Vaatstra-zaak (het meisje dat in 1999 werd vermoord bij Kollum). Een recherchepsycholoog studeerde af op het project en gaat het nu implementeren. Er komt een samenwerking met virtual reality-specialisten van de Rijksuniversiteit Groningen.

Niet meer verjaren

In Noord-Nederland heeft het cold caseteam 32 onopgeloste zware delicten in zijn portefeuille: 22 levensdelicten, 4 zedendelicten en 6 vermissingen. In heel Nederland zijn er ongeveer 1.770.

Het gaat om zaken die niet meer kunnen verjaren. Formeel is een cold case een onopgelost levensdelict (moord of doodslag) of een zeer ernstig delict waarop een minimale gevangenisstraf van 12 jaar staat.