Groot proces internationale drugshandel

De rechtbank Haarlem begint maandag in de rechtbank op Schiphol met de inhoudelijke behandeling van het mega-drugsproces “Higgins”. Er staan 13 mannen, 3 vrouwen en 1 bedrijf terecht voor internationale drugshandel.

Zeilschip

Het onderzoek Higgins van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie en de Landelijke Eenheid leidde in januari 2014 tot invallen en aanhoudingen op meerdere plekken in Noord-Holland. Het OM verdenkt de verdachten er van dat ze geprobeerd hebben met een zeilschip cocaïne van Zuid-Amerika naar Europa te vervoeren. De opvarenden van dat schip zijn in januari 2012 tijdens een hevige storm door de kustwacht gered. Later is met datzelfde schip alsnog naar Curaçao gevaren.

LSD

Ook is er LSD uitgevoerd naar Zuid-Afrika en hasj, verstopt in een pooltafel met Ajax-logo, ingevoerd uit datzelfde land. Tevens zijn er XTC-pillen en hennep uitgevoerd naar het Verenigd Koninkrijk. Bovendien is er wiet gekweekt en zijn er sigaretten gesmokkeld en wapens en valse identiteitspapieren voorhanden geweest. Volgens het OM hebben de mannen en vrouwen crimineel geld, afkomstig uit drugshandel en sigarettensmokkel, witgewassen door daar onder andere een vissersschip mee aan te schaffen. Ook is er in Amsterdam een BMW  en 221.000 euro aangetroffen en in beslag genomen.

6 miljoen

Het OM heeft tegen verschillende verdachten vorderingen ingediend om het wederrechtelijk verkregen voordeel te ontnemen. In totaal wordt er van de verdachten ruim 6 miljoen euro gevorderd. Door de lange tijd tussen de aanhoudingen in 2014 en de start van de inhoudelijke behandeling van de strafzaak in maart 2016 bevinden de verdachten zich niet meer in voorlopige hechtenis. Een groot aantal verdachten heeft, na betaling van een borgsom, zijn of haar berechting in vrijheid kunnen afwachten.